Dicsérik a nyári angliai zavargásokról készült londoni előadást

2011.11.26. 16:48

Elismeréssel fogadták a kritikusok a nyári angliai zavargásokat a szemtanúk beszámolói nyomán feldolgozó londoni színházi előadást. A The Riots című darab premierjét a napokban tartották a Tricycle Színházban. A színmű politikusokkal, a rendőri fellépés áldozataival és a zavargásban résztvevőkkel készült interjúk alapján született - ismertette a BBC online hírszolgáltatása. Az angol városokban augusztusban futótűzként elterjedt zavargások során több mint háromezer embert tartóztattak le a hatóságok.

Az első kritikák "lenyűgöző" és "gondolatébresztő" színműként méltatták a darabot.  "Valódi kérdéseket tesz fel egyenes, izgalmas és megkerülhetetlen módon" - írta a The Guardian kritikusa. Sokféle nézőpont érvényesül, ám végső soron az derül ki, és nem csak a fiatalok véleménye ez, hogy az igazságtalan társadalmon akartak bosszút állni - tette hozzá.

A The Daily Telegraph négycsillagos értékelésében Charles Spencer "bámulatra méltóan elfogulatlannak" ítélte az előadást. Mint írta: Nicolas Kent csodálatosan gördülékeny produkciót rendezett, feliratokkal utalt a statisztikákra, és azok jelezték azt is, hogy éppen ki szólal meg. Alkalmanként még így is nehéz volt követni az eseményeket - ismerte el ugyanakkor. Aleks Sietz, a The Art Desk szakírója azt emelte ki, milyen izgalmas kontrasztot teremtett a darab a "rendőrség gyomorszorító félelmei" és a lázadók "karneváli hangulata" között.

A Tricycle Színház nem először foglalkozik közérdeklődésre számot tartó címlapsztorik színpadra állításával. Korábban feldolgozták a megkéselt fekete brit tinédzser, Stephen Lawrence ügyét és a Véres vasárnap eseményeit is, ám azok nyilvános vizsgálatok átiratai voltak. Az augusztusi zavargásokkal kapcsolatban viszont a kormány nem hajlandó vizsgálódni, és a színház úgy vélte, az előadással kitöltik ezt az űrt.

A darabot a dél-afrikai származású regényíró, Gillian Slovo írta, aki korábban abban a munkában is részt vett, amelynek során a Tricycle a guantanamói fogolytáborban történteket rekonstruálta. Slovo egy rádiónyilatkozatában elmondta, hogy a The Riots megírásához 56 órányi felvett anyagot használt, amelynek szinte minden perce lebilincselő volt.

Mint elárulta, többek között börtönújságban hirdettek, hogy a letartóztatott szemtanúkat is meg tudják szólaltatni. Ezzel egyébként megosztották a közvéleményt: a The Daily Mail brit napilap például elítélte, hogy a brit Művészeti Tanács által támogatott produkcióban börtönbüntetésüket töltő elítéltek kaphatnak szót. Slovo szerint azonban a darab nem lett volna hiteles nélkülük.