Senki sem felel huszonegy palesztin haláláért

2012.05.02. 12:58
Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy lezárta a vizsgálatot 2009 eleji gázai offenzívájának egyik legsúlyosabb incidense ügyében, és egy katonát sem talált felelősnek huszonegy civil haláláért.

2009 januárjában egy palesztin család huszonegy tagja halt meg, miután izraeli lövedékek csapódtak be a házba, ahol összegyűltek. Az izraeli hadsereg visszautasította, hogy az eset háborús bűncselekmény lett volna, és tagadta, hogy a házat szándékosan vették volna célba, vagy hogy a katonák meggondolatlanul cselekedtek volna.

A B'Celem izraeli emberjogi szervezet a vizsgálat folytatását követeli, tűrhetetlennek tartva, hogy a hadsereg az ügyben felmenti magát a felelősség alól. Az áldozatok hozzátartozói is felháborodottan reagáltak a döntésre.

Izrael 2008 végén háromhetes offenzívát kezdett a Gázai-övezetben, válaszul az ott uralkodó radikális Hamász palesztin szervezet hónapok óta tartó rakétatámadásaira. A harcokban 1400 palesztin halt meg, köztük több száz civil, és épületek ezrei dőltek romba vagy rongálódtak meg. Tizenhárom izraeli is életét vesztette.

A izraeli hadsereg szerdán azt is bejelentette, hogy hajnalban légicsapást mért egy csempészalagútra a Gázai övezetben, miután palesztinok éjjel két rakétát lőttek ki az övezetből dél-izraeli területre. A közlemény szerint az izraeli csapásnak nincs áldozata, a palesztin támadás nem okozott károkat, és áldozatot sem követelt.