Adatbázis a nácik által ellopott könyvekről

2012.06.10. 10:20

A világhálón keresi a nácik által elkobzott könyvek jogos tulajdonosait a berlini központi könyvtár.

Az intézmény a raubgut.zlb.de honlapon tett közzé egy adatbankot, amiben a kérdéses könyvekről nyújt majd részletes tájékoztatást a jövőben. „Még ha nincs is jelentős anyagi értékük, emléktárgyként felbecsülhetetlenek a holokauszt túlélőinek és a meggyilkoltak hozzátartozóinak” – fogalmazott csütörtökön Annette Gerlach, a központi és tartományi könyvtár gyűjteményét felügyelő vezető.

A nácik számtalan könyvet és egész könyvtárakat koboztak el az üldözött zsidóktól 1933 és 1945 között. Csak a központi könyvtárba több mint kétszázezer gyanús kötet került, ebből 4500 már felkerült az adatbázisba.

A berlini Freie Universität könyvtárába is kerültek kötetek, annak ellenére, hogy azt csak 1952-ben alapították, így minden közvetlenül a háború után a könyvtár tulajdonába került könyvet óvatosan kell kezelniük. Mivel nem minden köteten szerepel a tulajdonosának a neve, sajnos rengeteg marad felfedezetlenül. Akkor merülhet fel a gyanúja annak, hogy a könyvet ellopták, ha az előző tulajdonos nevét kifirkálták, vagy más módon megpróbálták eltüntetni, a beléjük ragasztott bélyegeket, ex libriseket kiszaggatták vagy esetleg lapokat téptek ki a könyvből. A gyanús könyvek egynegyedénél találtak valamilyen, az előző tulajdonosra utaló nyomot és csak ezek egyharmadánál sikerül azonosítani a tulajdonost, csak ez után következhetett a legnehezebb feladat: megtalálni a tulajdonos leszármazottait.

Az internetes állományban az érdeklődők lehetséges nyomok – többek között aláírások, ajánlások és pecsétek – alapján keresgélhetnek a könyvek között. „Minden nyom segíthet abban, hogy egy elkobzott könyv visszakerüljön jogos tulajdonosához” – mondta Gerlach.

Korábban olyan ismert személyeknek szolgáltatták már vissza a könyveiket, mint Berlin rabbija, Leo Baeck vagy Arthur Rubinstein zongorista.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM