Nagy erejű robbanások rázták meg Damaszkuszt

2012.06.28. 13:38 Módosítva: 2012.06.28. 14:46

Két nagy erejű robbanás rázta meg a szíriai főváros központját, az állami televízió szerint merénylet történt.

A detonációkállítólag a számos bíróságnak helyt adó igazságügyi palota parkolójában következtek be. Hírek szerint két mágneses pokolgép robbant fel, és volt egy harmadik robbanószerkezet is, de az nem lépett működésbe. A robbanások után vastag fekete füstoszlop emelkedett a levegőbe.

Az elmúlt hónapokban több merénylet történt Szíriában, ezek többsége a biztonsági erők ellen irányult.

Közben az ellenzék egyik vezetője bejelentette: el fogják vetni Kofi Annan ENSZ-megbízott átmeneti rendezési tervét, ha az nem mondja ki világosan, hogy Bassár el-Aszad elnöknek távoznia kell a hatalomból.

New York-i diplomáciai források szerdán azt mondták, a volt ENSZ-főtitkárnak a több mint tizenöt hónapja tartó szíriai konfliktus lezárását célzó terve Aszad megnevezése nélkül úgy fogalmaz, hogy ki kell zárni a nemzeti egységkormányból mindazokat, akiknek részvétele meghiúsíthatná a stabilitás helyreállítását.

A Biztonsági Tanács állandó tagjai által is támogatott javaslat lesz az egyik fő napirendi pont azon a tanácskozáson, amelyet szombaton tartanak Genfben a BT öt állandó tagja, továbbá Törökország, Irak, Kuvait, Katar és az Európai Unió részvételével.

Elutasítják Annan tervét

A szíriai ellenzék csoportjai el fogják vetni Kofi Annan ENSZ-megbízott átmeneti rendezési tervét, ha az nem mondja ki világosan, hogy Bassár el-Aszad elnöknek távoznia kell a hatalomból – közölte csütörtökön Szamír Nasar, az ellenzék egyik vezetője.

New York-i diplomáciai források szerdán azt mondták, a volt ENSZ-főtitkárnak a több mint 15 hónapja tartó szíriai konfliktus lezárását célzó terve Aszad megnevezése nélkül úgy fogalmaz, hogy ki kell zárni a nemzeti egységkormányból mindazokat, akiknek részvétele meghiúsíthatná a stabilitás helyreállítását.

"A javaslat egyelőre homályos számunkra, de azt elmondhatom, hogy amennyiben az nem szögezi le egyértelműen, hogy Aszadnak le kell mondania, úgy elfogadhatatlan lesz számunkra" – mondta Szamír Nasar, a Szíriai Nemzeti Tanács vezetőségének egyik tagja.

ENSZ-diplomaták szerint a Biztonsági Tanács által támogatott elképzelés lesz az egyik fő napirendi pont azon a tanácskozáson, amelyet szombaton tartanak Genfben a BT öt állandó tagja, továbbá Törökország, Irak, Kuvait, Katar és az Európai Unió részvételével.

Jóváhagyásához azonban elengedhetetlen, hogy Oroszország, amely korábban Szíria szuverenitásának megsértéseként kezelte és visszautasította a Nyugat Aszad elnök eltávolítására irányuló kísérleteit, szintén magáévá tegye a tervet.