Budapest a világ második legmelegebb fővárosa

2012.07.05. 10:40
Tovább tombol a hőség és bár az OMSZ szerint már van némi remény, hogy csütörtökre elszórtan kialakulhatnak zivatarok, szerda délben Budapesten még mindig 35 fok volt. A BBC azonos időben mért időjárási adatai alapján nem reprezentatív felmérést csináltunk, hogy ezzel Budapest hányadik legforróbb főváros lehetne nemzetközi rangsorban. Mint kiderült, nincs miért szégyenkeznünk.

Magyar idő szerint délben, aki hűsölni vágyott, annak egyértelműen Ausztráliában vagy Új-Zélandon kellett volna tartózkodnia. Melbourne-ben és Wellingtonban ugyanis éppen éjszaka volt, ami azt jelentette, hogy csak 7, illetve 11 fok a hőmérséklet. Az itthoni háztartások többségének ez csak vágyálom, hiszen rengetegen panaszkodnak arra, hogy csak órákat tudnak aludni, mert éjszaka se hűl ki rendesen a lakásuk.

Hasonló időzónába esik Ausztrália és Japán, de a jóval északabbra elhelyezkedő szigetország fővárosában 23 fok volt az éjszaka közepén, még mindig idilli állapot nekünk, magyaroknak. Tokió ezzel kicsit lemaradt más távol-keleti fővárosokhoz képest, Szöulban és Pekingben ugyanis 25, Tajpejiben pedig 30 fok is volt.

Ázsiából nyugat fele haladva a Közel-Keletről szemezgettünk. A polgárháborús helyzetet átélő Szíria fővárosában, Damaszkuszban 31 fok volt. Ez kissé alatta maradt a szomszédos Iránban, Teheránban mért 35 foknak, de több volt, mint az afganisztáni 28 fok Kabulban. A térségben a legmelegebb Bagdadban volt, Irakban, ami – most már eláruljuk – a maga 38 fokos kánikulájával az egyetlen olyan vizsgált főváros volt, ami melegebbnek bizonyult Budapestnél.

A Kárpát-medence és környéke most rettentően kényelmetlen hely. Ha nem számítjuk Budapestet, akkor is ott van még Bukarest 35, Pozsony 33 és Zágráb 32 fokkal. Ezek az értékek jóval magasabbak, mint a Nyugat-Európában mért 27 fok Párizsban és 24 fok Lisszabonban. Csak Madrid és Brüsszel tudta felvenni a versenyt Európa keleti felével, ott 32 illetve 35 fok volt.

Összteljesítményben az a furcsa helyzet állt elő, hogy Európában most nagyjából olyan meleg van, mint Afrikában, pedig hagyományosan azt tartjuk az igazán napsütötte kontinensnek. Dél-Afrikában, Pretoriában 19, de északabbra, Szudánban, Kartúmban már 34, Szomáliában, Mogadishuban csak 24, majd Líbiában, Tripoliban újra 36 fok volt.

Ha az Atlanti-óceán túlsó partját nézzük, ott se sokkal jobb a helyzet. Bár Mexikóvárosban kissé hűvös 15 fok van, Washingtonban már 33 fokot mutat a hőmérő és Kanada fővárosában, Ottawában is volt 27 fok.

Az időjárásban azonban nem mindig a méret a lényeg, attól, hogy egy város nagy, még nem feltétlenül lesz forró benne a levegő. A BBC adatai alapján a világ öt legmelegebb helye közül egyik sem metropolisz, de még főváros sem, hanem kisebb települések kerültek be.

Az afganisztáni Dzsalálábádban 46 fok volt, akárcsak az Irán déli részén található Iranshahrban és a Szaúd-Arábiában levő, Kuvaithoz közeli Al-Kafdzsiban. A megosztott ötödik, negyedik és harmadik hely után a második legmelegebb pont a bolygón most Ahvaz városa Iránban 49 fokkal, míg az első helyen az Egyesült Arab Emírségek területén található Khor Fakkan városa áll 50 fokkal. Ezen a helyen így tizennégy fokkal magasabb a hőmérséklet a hazai csúcsértéknél.