Lezuhant egy vadászgép Tajvanon

2013.05.20. 09:05 Módosítva: 2013.05.20. 09:05

Egy Mirage 2000 típusú vadászbombázó csapódott a tengerbe Tajvan északnyugati partjainál hétfő reggel. A két pilóta katapultált és túlélte a balesetet, amelynek okát még vizsgálják. A helyi média beszámolója szerint ez a második eset öt napon belül, hogy a tajvani légierő elveszítette egy gépét.

Tajvan a napokban tartott a halászok védelmét demonstráló tengeri gyakorlatot, miután a Fülöp-szigeteki parti őrség vitatott vizeken lelőtt egy tajvani halászt. A haditengerészet és a parti őrség gyakorlatán Mirage repülőgépeket, valamint helikoptereket is bevetettek. Május 15-én, Tajvan délnyugati részén, vélhetően műszaki hiba miatt lezuhant egy együléses F–16-os vadászbombázó. A pilóta túlélte a balesetet. A megfigyelők akkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a baleset ismét ráirányíthatja a figyelmet a tajvani harcigépflotta modernizálására.

Tajpej jó ideje törekszik arra, hogy a korszerűbb F–16C/D típusú gépekből vásároljon az Egyesült Államoktól, de a tárgyalások nem haladnak; állítólag ebben a pekingi ellenállás is közrejátszhat. Ehelyett 2011 őszén abban állapodtak meg, hogy Washington felújítja a sziget 145 darab F–16A/B típusú gépét, 4,2 milliárd dollár értékben. 1992-ben 60 francia Mirage 2000-5 típusú vadászbombázót vásároltak, az utolsót 2001-ben vették át. Úgy tudni, ezekből eddig már négyet elveszített.

Az országban nem ritkák a légi balesetek: tavaly egy mentőakció alatt a tengerbe zuhant egy S-70C típusú katonai mentőhelikopter a sziget délkeleti partjainál. A balesetben öt embert nyilvánítottak eltűntnek. 2012 tavaszán egy pilóta nélküli repülőgép tűnt el gyakorlórepülés közben Tajvan keleti partvidékének vizei felett, míg 2011-ben szinte egy időben zuhant le egy felderítő gép és egy vadászbombázó éjszakai kiképzőrepülés közben. 2010 januárjában egy 1984-ben gyártott Beechcraft T–34-es típusú kiképzőgépnek veszett nyoma Tajvan légterében.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport