Mostantól fiú is mehet a lányöltözőbe Kaliforniában

2013.07.06. 12:12

A transzneműek életét könnyítheti meg egy, a héten Kaliforniában elfogadott jogszabály. A szenátus döntése nyomán ugyanis az úgynevezett transzgender tanulók most már maguk dönthetik el, hogy a női vagy a férfi vécét és öltözőt használják-e, illetve hogy a fiú vagy a lánycsapatot erősítik a különböző sportokban. Az új szabály gyakorlatilag minden programra vonatkozik, ami nemek szerint szegregál. Eddig a kormoszómák számítottak, most már az egyéni identitás.

Kaliforniában már több iskolában régebb óta él ez a gyakorlat, de törvény eddig sem itt, sem máshol nem született erről. Az amerikai állam törvénye eddig csak általánosságban szabályozta a nemi alapú diszkriminációt, de az új szöveg konkrétan áll ki a transzgenderek jogai mellett. Ilyen általános szabályai egyébként Massachusettsnek és Connecticutnak is vannak.

Kaliforniában a vitát korábban az indította el a transzneműeket ért hátrányok kapcsán, hogy egy család panaszt tett az állami polgári jogi tanácsnál. Azt fájlalták, hogy első osztályos fiuknak az iskola nem engedte, hogy a női mosdót használja. A vitába velük szemben bekapcsolódók viszont azzal érveltek: a transzneműek liberális öltözőhasználata esetleg kényelmetlenséget okozhat más tanulóknak, sőt egyes jogaikat is sértheti, írta az NBC.

Kaliforniában egyébként a melegek, biszexuálisok és a transzgender emberek szerepe és társadalmi hozzájárulása akár tananyag is lehet, bár erről még nem döntött a kormányzó.