Így szivárgott ki a Snowden-titok

2013.08.13. 19:07

A New York Times eposzi hosszúságú cikkben részletezi, hogy Laura Poitras amerikai dokumentumfilmes hogyan kapta meg az amerikai megfigyelési ügy dokumentumait Edward Snowdentől. Gleen Greenwald mellett Poitras egyike a Földön annak a két embernek, akinek megvan a lehallgatási botrány összes anyaga. A NYT-cikk tényleg elképesztő hosszú, mi most csak a kapcsolatfelvételről szóló részt szemlézzük.

Poitras korábban már dolgozott megfigyelési ügyeken, így hozzá volt szokva, hogy időnként olyan emaileket kap, amelyben idegenek kérnek tőle digitális aláírást. Ilyen például a PGP-kulcs is: ez egy személyre szabott azonosító, amit bárki generálhat magának egy ingyenes programmal. Miután elkészült a kulcs, el lehet küldeni a feladónak, aki ezután úgy titkosítja az email szövegét, hogy csak a kulcs tulajdonosa tudja elolvasni. Azt nem tudjuk, hogy Snowden PGP-kulcsot használt, de ez elmélet alap úgyis ugyanez.

gpg --gen-key

Akkor kezdett érdekessé válni a történet, amikor a Poitrasnak küldött titkosított email további, titkosításra vonatkozó utasításokat tartalmazott.

Az idegen, akiről csak később derült ki, hogy Snowden, azt írta, válasszon nagyon hosszú jelszavakat, amelyek hálózatba kötött számítógépek együttes, úgynevezett brute force támadását is kibírják. "Indoljon ki abból, hogy másodpercenként trilliónyi jelszót tud kipróbálni a megfigyelő".

Mikor végre megkapta az igazi emailt, Poitras hosszú listát talált benne a titkos kormányzati megfigyelési programokról. Néhányról már hallott, de a legtöbbről nem.

Amint megkapta az emailt, lelőtte számítógépe netkapcsolatát. Akkor még nem tudta, a küldő csaló, valódi informátor, vagy közönséges bolond, de miután későbbi, szintén titkosított levélváltásokban kifaggatta, arra jutott, hogy érdemes megbízni benne. "Rögtön tudtam, örökre megváltozik az életem" – mondta a New York Timesnak. A teljes cikket itt olvashatja el.