Már kétmillióan menekültek el Szíriából

MTI/Index
2013.09.03. 08:41 Módosítva: 2013.09.03. 15:52

Csaknem minden tizedik szír állampolgár külföldre menekült a polgárháború borzalmai elől – jelentette be az ENSZ menekültügyi főbiztosa, António Guterres kedd reggel Genfben a szervezet jelentésének bemutatóján. A jelentés megállapítja, hogy a kétmillió emberből 1,8 millió az elmúlt egy évben hagyta el az országot. A 2012-ben még 22,5 millió lakosú országot ma már napi átlagban 5000-en hagyják el, az év végére így akár már hárommiliilóra is nőhet a menekültek száma. És ahogy az lenni szokott, a legtöbb menekült egy szál ruhában érkezik a határ túloldalára. (A menekültek megoszlását is megnézheti infografikánkon.)

„Szíria az évszázad hatalmas tragédiájává vált, olyan szégyenletes humanitárius katasztrófává, ami példátlan szenvedéssel jár együtt” – figyelmeztetett Guterres, aki szerint az 1994-es ruandai polgárháború óta nem látott menekültválsággal kell szembenézni.

A menekültek fele gyerek – többségében 11 éve aluli, akik különösen ki vannak téve a járványoknak és az éhezésnek. Csak 118 ezer gyereknek tudnak valamilyen oktatást biztosítani, és elenyésző azok száma is, akire nevelési tanácsadó tud felügyelni – ezért sokan máris egy „elveszett generációról” beszélnek, melyet nehéz lesz majd bevonni a háború utáni újjáépítésbe.

A menekültek 97 százaléka a Szíriával szomszédos országokban tartózkodik, ami a befogadókra is óriási terheket ró. A legtöbben – 700 ezren – Libanonban vannak, pedig ez az ország a legkisebb Szíria szomszédai közül, ezért aztán itt minden hat libanonira jut egy szír. A második és a harmadik legtöbb embert befogadó ország Jordánia és Törökország, de a fél-polgárháborús helyzetben vergődő Irakban is 170 ezer szír nyomorog.

Az ENSZ szerint a nyugati országoknak nagyobb erőfeszítést kellene tenniük azért, hogy a befogadó országok infrastruktúrájában és gazdaságában ne okozzon válságot ez a tömeges bevándorlás. Ez annál is sürgetőbb lenne, mert a nemzetközi segélyszervezetek súlyos forráshiánnyal küszködnek, az alapvető ellátás biztosításához szükséges összegnek csak a 47 százaléka áll rendelkezésükre.

A maguk kétmillió emigránsával a szírek – a palesztinok és az afgánok után – a világ harmadik legtöbb menekültet adó nemzetévé váltak, de ehhez hozzá kell venni, hogy Szírián belül is nem kevesebb, mint 4,25 millió ember hagyta el a háborús térségben fekvő otthonát, azaz vált belső menekültté.