Szökőnap
4 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Magyarország elítéli a szíriai vegyi támadást

2013.09.02. 18:13 Módosítva: 2013.09.02. 18:16

„Magyarország a leghatározottabban elítéli a 2013. augusztus 21-i, csaknem másfélezer halálos áldozatot követelő szíriai vegyifegyver-támadást. A polgári lakosság ellen is irányuló bűntett minden erkölcsi szabályt és nemzetközi normát sárba tiport. Különösen megrázó, hogy az áldozatok közül minden harmadik gyermek volt" – írta közleményében Martonyi János külügyminiszter.

A külügy szerint az eddig nyilvánosságra került információk alapján egyre több jel mutat arra, „hogy ezt a gyalázatos tettet az Aszad-rezsimhez köthető elemek követték el". A vegyi fegyverek használatát a nemzetközi közösség nem nézheti tétlenül, az elkövetőknek vállalniuk kell embertelen cselekedetükért a következményeket, írják. A magyar kormány továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri a válságot, különös tekintettel a keresztény közösségek helyzetére, a további lépésekről pedig folyamatosan konzultál európai és atlanti szövetségeseivel.

Barack Obama amerikai elnök szombat este bejelentette, hogy ugyan döntött a beavatkozásról, de ehhez a kongresszus felhatalmazását kéri. Az amerikai törvényhozás a szeptember 9-i héten dönt a kérdésben. John Kerry külügyminiszter szerint bizonyítékok alapján vér- és hajmintákkal is igazolni tudják, hogy szarint vetett be a szíriai rezsim augusztus 21-én Damaszkusznál. A katonai beavatkozást ellenző oroszok ugyanakkor nem találják meggyőzőnek az amerikai bizonyítékokat. A szíriai helyzetről bővebben>>>