Provokátorokat fizethet az ukrán kormány

2013.12.02. 21:37 Módosítva: 2013.12.03. 23:19
Több napja tartanak a demonstrációk és összecsapások az EU-párti tüntetők és a rendőrök között Kijev belvárosában. Az ellenzék a kormány és az elnök lemondását követeli. Egy helyi újságíró szerint a szélsőségesek belerondítottak a békés demonstrációba, és ebben a kormány is partner.

Kijevben forradalom bontakozik ki, az utcákat barikádok lepik el, így védekeznek a tüntetők a rohamrendőrőkkel szemben.

– mondta az Indexnek Oleg Sinkarenko kijevi újságíró és közéleti blogger. A több napos tüntetés során a legutolsó híradások szerint 46 sérültek meg. Oleg szerint – aki vasárnap egész nap a tüntetések sűrűjében tartózkodott – a sima rendőrőkkel „nem volt gond”, csak a beöltözött maszkos rohamrendőrőkkel, akik szerinte „mindent és mindenkit elpusztítottak maguk körül”. Többek között a rohamrendőrök voltak azok, akik előzetes figyemeztetés nélkül rátámadtak az Euronews riporterére is.

Arra a kérdésünkre, hogyan értékeli a kialakult helyezetet, elmondta, az ukrán kormánynak csak két választási lehetősége van, mert nem számítottak ekkora ellenállásra.

Az egyik az, hogy az egész tüntetést szétverik, akár katonai beavatkozással. A másik, hogy a hatalom békés úton megpróbál megegyezni az ellenzékkel. Szerinte tárgyalások útján fog megvalósulni a béke, mert

Ukrajnát államcsőd fenyegeti, a közszolgákat fél éve nem fizetik rendesen, és ezt tudja a hatalom is.

Oleget igazolja az ukrán miniszterelnök tegnapi kijelentése, aki felszólította az ellenzéket, hogy hagyják abba a kormány munkájának bojkottját, mert veszélybe kerülhet a bérek, nyugdíjak és az ösztöndíjak kifizetése. Az ukrán újságíró azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a hatalom nem fog észbe kapni és inkább erőszakot fog alkalmazni a tüntetőkkel szemben, ami szerinte rövidtávon akár polgárháborúhoz is vezethet.

Oleg szerint nagy probléma az, hogy a tüntetők között álladóan feltűnik 100-200 radikális ultra, akik állandóan arra provokáljak a békésen tüntető tömeget, hogy foglaljanak el kormányzati épületeket és vállaják az erőszakos összetűzést a rendőrökkel. Elmondta azt is, hogy sokak szerint ezeket a radikálisokat a kormány fizeti, hogy ezzel kreáljanak ürügyet a rohamrendőrök bevetésére a békésen tüntető 99 százalékkal szemben. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy az eltakart arcú szélsőségesek és a tüntetők között nincs semmilyen kapcsolat. Szerinte a tüntetések során felbukkant buldózert a szélsőségesek a rendőröktől kapták, vagy legalábbis a rendőrök segítségével jutottak hozzá.

Ukrajnában a tiltakozások a múlt héten azért indultak el, mert az ukrán vezetés elállt az EU-val kötendő társulási szerződés aláírásától. Kijev belvárosában szombaton a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, a legutóbbi híradások szerint 46-an sérültek meg. A demonstráció vasárnap és hétfőn is folytatódott. Az alábbi videón az látható, hogyan veri szét a rohamrendőrség a tüntetőket.

Így veri szét a rohamrendőrség a tüntetőket