Arcfelismerővel kapták el 37 év bujkálás után

2014.03.15. 10:06

37 év után fogták el azt az amerikai férfit, aki 1977-ben szökött meg egy kansasi börtönből – írja az AP. Az 59 éves férfi Floridában kezdett új életet: álnevet használt, megházasodott és egy légkondicionáló-forgalmazónál vállalt munkát.

James Robert Jonest (avagy új nevén Bruce Walter Keith-t) arcfelismerő szoftver azonosította. Amikor elkapták, azonnal bevallotta, ki is valójában.

Tudtam, hogy utolér ez engem még egyszer.

– mondta, amikor letartóztatták. A férfi 1974-ben szúrta le egy katonatársát New Jersey-ben, egy másik férfit megsebesített. 23 év börtönre ítélték, 23 éves korában szökött meg.

A felesége a nyomozóknak elmondta: fogalma sem volt, hogy a férjének más volt az igazi neve. 

Fotó: Broward County Sheriff

„Kedves emberek, nem értem, hihetetlen, hogy keveredhettek ilyesmibe″ – mondta a párról egy szomszédjuk, aki 30 éve él a szemközti házban (Keithék 1984-kor költöztek a környékre). „Azt sem tudtam, hogy szolgált a seregben. Jó szomszédok voltak, ha bármi gond volt a légkondival, mindig segített″ – mondta egy másik szomszéd.

Akkor sikerült azonosítani a férfit, amikor a hadsereghez készült fotót összevetették a floridai jogosítványokhoz készült fényképek adatbázisával – Amerikában ez elterjedt módszer, amit repülőtereken is alkalmaznak.