Végre megmondta valaki, mi legyen Ukrajnával

2014.03.24. 08:13

Ukrajna felosztását javasolta Lengyelországnak, Magyarországnak és Romániának Vlagyimir Zsirinovszkij, a szélsőségesen populista Liberális Demokrata Párt (LDPR) elnöke, az orosz duma alelnöke – idézi az MTI a TVP1 lengyelországi tévécsatornát. Zsirinovszkij pártja cáfolta, hogy erre vonatkozó felhívást tett volna az elnök.

A tévé híradása szerint – amelyet az UNIAN ukrán hírügynökség is idézett – az orosz alsóház alelnökének erről szóló „hivatalos” levelét megkapta a lengyel, a magyar és a román külügyminisztérium is.

A radikális megnyilvánulásairól és kirohanásairól ismert politikus azt javasolja Varsónak, hogy követelje népszavazás kiírását öt nyugat-ukrajnai terület, a volhini, a lvivi, az ivano-frankivszki, a ternopili és a rivnei megye csatlakozásáról Lengyelországhoz.

Zsirinovszkij levelét megkapta állítólag Budapest és Bukarest is: szerinte Magyarországnak Kárpátaljára, míg Romániának Csernyivcire kellene igényt tartania. Ukrajna számára csak az ország középső része maradna, amely a lengyel tévé honlapján az ukrán zászló színeivel, kékkel és sárgával van feltüntetve.

A TVP1 szerint a lengyel külügyminisztérium „furcsának” találta a levelet. Közölték, hogy Vlagyimir Zsirinovszkij „illedelmes” választ fog kapni felvetésére.

Magyar külügy: abszurd

Kerestük a magyar külügyminisztériumot, hogy megkapták-e a levelet, és ha igen, mi az azzal kapcsolatos álláspontjuk. Kaleta Gábortól, a külügyminisztérium szóvivőjétől megtudtuk: nem egy levélről van szó, hanem egy körülbelül egyoldalas irományról, amit Zsirinovszkij a párt frakcióvezetőjeként küldött a moszkvai magyar nagykövetnek. Az írás egy része egyfajta történelmi áttekintés, ugyanakkor a felosztásról kiírandó népszavazásokra vonatkozó javaslatokat is tartalmaz.

„A magunk részéről ezt a felvetést mi abszurdnak tartjuk” – kommentálta Zsirinovszkij javaslatát a magyar külügyi szóvivő. Hozátette:  ahogy azt számos alkalommal hangoztatták, a külügyminisztérium Ukrajna területi egységének fenntartását tartja kívánatosnak. Zsirinovszkij levelére nem kívánnak reagálni.

LDPR: csak történelemlecke volt

Az Oroszországi Liberális Demokrata Párt (LDPR) hétfőn cáfolta azt, hogy vezetője, Vlagyimir Zsirinovszkij Ukrajna felosztását javasolta Lengyelországnak, Magyarországnak és Romániának. Az LDPR sajtószolgálata szerint effajta felhívások nem voltak a levélben, és Zsirinovszkij csupán történelmi szemszögből ismertette véleményét az ukrán politikai válság okairól.

„Teljes képtelenség az, amiről a lengyelek beszélnek. A levélben nem volt semmilyen felhívás Ukrajna felosztására” – közölték a párt sajtószolgálatánál. Értetlenségüknek adtak hangot amiatt, hogy a pártelnök levele nyilvánosságra került.

Zsirinovszkij már korábban is javasolta Ukrajna felosztását. A parlamenti pulpitusnál azt hangoztatta, hogy Kijev sosem egyezik bele Ukrajna föderalizációjába, mert ez esetben „nem lesz mit irányítania”. A TVP1 szerint Zsirinovszkij úgy fogalmazott, hogy mindig fiaskóval értek véget Ukrajna kísérletei az állam létrehozására. Azt mondta, hogy „Luck, Lemberg (Lviv) és Ternopil lengyel föld”.