Óriási kompkatasztrófa Dél-Koreában

2014.04.16. 06:16 Módosítva: 2014.04.16. 18:51

A dél-koreai hadsereg 18 helikopterét, száz hajót is bevetettek a mentési munkálatokban annál a hajónál, amely 452 utassal és 24 fős személyzetével borult fel száz kilométerre Dél-Korea partjaitól szerda hajnalban. A balesetnek eddig hat halálos áldozata van.

A Reuters először 310 eltűntről számolt be, később koreai hivatalos forrásokra hivatkozva ez a szám százra csökkent. Rövid idő után kiderült, hogy a szöuli kormány beszámolója nem volt megalapozott, így most ismét 284 embert keresnek az elsüllyedt komp helyén. A keresés folytatódik, de a búvárok az éjszakára felfüggesztették a munkájukat.

Félő, hogy az utasok százai a hajótestben rekedtek. Az első hírek eredményes mentésről szóltak, mostanra azonban úgy tűnik, ez lesz a kelet-ázsiai ország legtöbb áldozatot követelő balesete.

Korábban a szöuli Danwon középiskola képviselője úgy nyilatkozott, hogy az iskola kompon lévő 338 diákjának mindegyikét kimentették, ám értesülését más források nem tudták megerősíteni.

A Sewol néven futó, 146 méteres, 900 fő szállítására alkalmas komp a népszerű Dzsedzsu szigetére tartott, amit főként diákok látogatnak.

Egyelőre nem világos, mi okozta a balesetet, de a szakemberek arra gyanakodnak, hogy a hajó zátonyra futva borult fel. Ezt erősítette meg egy kimentett utas is, aki a süllyedés előtti ütközésről és csattanásról számolt be. A hajó mostanra szinte teljesen elsüllyedt.

A dél-koreai elnök, Pak Gun Hje utasította a hadsereget és a parti őrséget, hogy minden tőlük telhetőt tegyenek meg az utasok kimentése érdekében.

A mentőmunkálatokhoz csatlakozott az amerikai haditengerészet is.

Százan rekedtek a süllyedő hajón

A baleset idején nem volt vihar a térségben, a látási viszonyok is megfelelőek voltak.

A jó idő növeli a túlélés esélyét azoknak, akik a vízbe ugrottak a hajó feldőlésekor, bár a kihűlés így is hamar bekövetkezhet a Sárga-tenger 15 fokos vizében.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport