Piacon robbantottak Nigéria északi részén

2015.07.16. 22:24

Dupla robbantás rázta meg a észak-kelet nigériai Gombe városának piacát, melyben legalább 30 ember vesztette életét – írja az Al-Jazeera szemtanúk beszámolói alapján.

A Vöröskereszt beszámolója is 30 halottról számol be, de biztosak abban, hogy az áldozatok száma még növekedni fog. Ezt megerősítette a Nemzeti Katasztrófavédelmi Hivatal is. Egyelőre senki se vállalta a felelősséget a délután fél hat körüli robbantásért, ám minden jel arra utal, hogy a területet rettegésben tartó Boko Haram lehet a felelős.

A robbantás egy zsúfolt piacon történt, mikor mindenki a last minute bevásárlását végezte az Eid fesztiválhoz, amely a Ramadán hónap záró ünnepsége.

Körülbelül 70 méterre voltam, mikor az első robbanás megtörtént. Sok társammal együtt rohantunk segíteni az áldozatoknak, mikor a második bomba felrobbant. Még több ember halt meg és sérült meg ekkor

- mondta az AFP-nek Badamasi Amin, helyi kereskedő.

Gombe szomszédos tartományai - Borno, Yobo és Adamawa - pont azok a területek Nigériában, amelyekben a Boko Haram terrorszervezet a leginkább aktív. 2009-es térnyerésük óta már több mint 15 ezer ember öltek meg az országában. Gombe városában már nem ez volt az első terrortámadás, a piacon és a buszállomáson már volt korábban robbantás.

A március végén frissen megválasztott elnök, Muhammadu Buhari már a kampány során kiemelt szerepet szánt az országot rettegésbe tartó Boko Haram megfékezésére, ám az eredményessége még várat magára: beiktatása óta is több százan haltak meg. Segítséget viszont kérhet az USA-tól, a lehetősége ugyanis meglesz rá, mivel jövő héten az Egyesült Államokba utazik, ahol találkozni fog Barack Obamával.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport