Eritreaiak késeltek a svéd Ikeában

2015.08.11. 10:30 Módosítva: 2015.08.11. 16:12
Új részleteket hozott nyilvánosságra a rendőrség a svédországi Ikeában történt késeléssel kapcsolatban. Az áldozat egy anya és fia volt, a gyanúsítottak pedig eritreai menedékkérők, akik egy környékbeli befogadóállomáson éltek. A két férfi közül a 23 éves gyanúsítottat már kihallgatták, 35 éves társát egyelőre életveszélyes sérülésekkel kórházban ápolják. Az elkövetők ismerték egymást, mindketten a közeli menekülttáborban élnek. Az áldozatok korát is nyilvánosságra hozták, a megölt anya 55, fia 28 éves volt.

Egy férfi és egy nő meghalt Västeråsban, Stockholmtól északnyugatra Svédországban egy késelés során a helyi Ikeában. A rendőrség két gyanúsítottat letartóztatott, írja a Local. A västeråsi üzlet egy nagy bevásárlóközpontban található, az eset a konyha részlegben történt. Az áldozatokat egyelőre ismeretlen okból késelték meg hétfő délután. A vásárlókat a hangosbeszélőn szólította fel a vállalat egy óra után nem sokkal, hogy hagyják el az üzletet. Egy közeli fodrászat munkatársa azt mondta az SVT-nek: rendőrök figyelmeztették arra, hogy legyen óvatos, mert „a gyilkos még az épületben van”.

Nem tudják, miért tették

Egy másik, közelben dolgozó szemtanú arra lett figyelmes, hogy az emberek azt kiabálták körülötte: „Késelés, késelés!”, majd nemsokára megérkeztek a rendőrautók.

Két férfit tartóztattak le az ügyben, egyikük 1992-ben, másikuk 1979-ben született. Egyiküket először áldozatnak hitték, mert maga is súlyosan megsebesült, miután kórházba szállították, műtéten is átesett. A TASZSZ nyomán az MTI azt írja, a 23 éves gyanúsítottat a rendőrség húsz perccel a késelés támadás után vette őrizetbe egy közeli buszmegállóban. Nem tanúsított ellenállást, előre kitervelt emberölés vádjával eljárást indítottak ellene. A rendőrség tájékoztatása szerint egyelőre nem tudják, mi lehetett a támadás indítéka. A helyi Vestmanlands Läns Tidning (VLT) videót is közölt a buszmegállóban történt akcióról.

A hatóságok szerint "semmilyen jel utal nem utal arra, hogy politikai vagy személyes indítéka lett volna" a gyilkosságnak, egyelőre nem is találtak semmilyen kapcsolatot az elkövetők és az áldozatok között. A 23 éves gyanúsított védője kijelentette: védence "rosszkor volt rossz helyen", ártatlanul vádolják a késeléssel.

Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a terrorizmushoz köze lenne a támadásnak. Mattias Johansson üzletvezető a VLT-nek azt mondta, az áldozatok „átlagos vásárlónak” tűntek, akik a rendőrség szerint ismerték egymást.

Bár Västerås 110 ezer lakosú város, mindössze 120 kilométerre van a fővárostól. Repülőtere Svédország egyik fő közlekedési csomópontja, több fapados repülőtársaság indít ide járatokat. Az Ikea egyik szóvivője elmondta: a vállalat pszichológiai segítséget nyújt alkalmazottainak, és határozatlan időre bezárják az üzletet. A västeråsi Ikeának háromszáz alkalmazottja van, de azt nem tudták pontosan megmondani, hányan tartózkodtak az épületben a támadás idején.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport