Útközben meghaltak a nők, akik közül feleséget választott volna a szváziföldi király

2015.08.29. 16:52
Közel negyven fiatal nő halt meg egy súlyos közúti balesetben Szváziföldön, útban arra a hagyományos évenkénti szertartásra, amelynek során III. Mszváti király új feleséget választ magának szűz lányok közül - közölték jogvédők szombaton.

A baleset pénteken történt, a lányokat szállító teherautó összeütközött egy másik járművel a Mbabane és Manzini közötti autóúton - jelentette a Times of Swaziland című napilap, írta az MTI.

Nagyjából ötvenen voltunk a teherautón, amely belerohant a Toyota kisbuszba

- mondta az egyik túlélő, a 18 éves Siphelele Sigudla. A fiatal nők a teherautó platóján utaztak. Több áldozaton áthajtottak az úton, miután leestek a járműről.

"Bennfentes források szerint összesen harmincnyolc fiatal lány vesztette életét, több mint húszan pedig súlyos sérüléseket szenvedtek" - tájékoztatott a Szváziföldi Szolidaritás Hálózat nevű, dél-afrikai székhelyű emberi jogi szervezet szóvivője. A jogvédő csoport illetékese attól tart, hogy a halottak száma tovább fog emelkedni, a sérültek közül ugyanis többen válságos állapotban vannak.

A lányok a dúsgazdag uralkodó feleségválasztó ceremóniájára tartottak. A ceremónián a pucér keblű lányok még bugyit sem viselhetnek, csak egyfajta ágyékkötőt.

A koldusszegény, 17 ezer négyzetkilométeres dél-afrikai ország első embere a világ 15. leggazdagabb uralkodója. Míg az 1,25 milliós lakosság hatvan százaléka naponta kevesebb mint két dollárnak megfelelő összegből kénytelen megélni, a már tizenöt feleséggel rendelkező uralkodó és udvartartása tobzódik a fényűzésben, a király 100 millió dollárra becsült magánvagyona több palotát és számos drága limuzint foglal magában.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport