Címkéznék Európában a zsidók termékeit

2015.09.11. 11:07 Módosítva: 2015.09.11. 11:16

Az Európai Parlament csütörtökön döntött arról, hogy mostantól Európában megkülönböztető-címkével látják majd el azokat az izraeli termékeket, amelyek az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia területéről származnak -írja az MTI. Izraelben felháborodást váltott ki a strasbourgi határozat.

A javaslatot több EU-tagország külügyminisztere terjesztette elő, és az EP-ben 525 igen, 31 tartózkodás és 70 nem szavazattal fogadták el. Izraelben a kormány és az ellenzék is ellenérzését fejezte ki az új szabállyal kapcsolatban. Netanjahu miniszterelnök szerint a döntés „árt a békének”, és burkoltan fasizálódással vádolta Európát: 

történelmi emlékezetünk van, amely tudja, mi történt miután Európában megjelölték a zsidók áruit

  - mondta. A balközép Cionista Tábor is elítéli a címkézést, a közszolgálati rádió értesülése szerint az ellenzéki pártban úgy vélik, hogy a termékek címkézése elfogadhatatlan, mert nem az Izrael polgárainak és gazdaságának okozott károk jelentik a tárgyalások megújításának módját.

A párt ezzel arra utal, hogy a címkézéssel az Unió a bojkott egy finomabb formáját kívánja megvalósítani. A Háárec című újság szerint az izraeli külügyminisztériumban attól tartanak, hogy ez csak az első lépés az ott készült termékek, majd az összes izraeli termék bojkottja felé, ezért a döntést Izrael elleni politikai lépésnek tekintik. 

„Európa álszenten viselkedik Izraellel szemben, miközben fel sem merül, hogy hasonló megoldásokat szorgalmazzanak Észak-Ciprussal vagy Nyugat-Szaharával szemben”, mondta Emánuel Nahson, a külügyminisztérium szóvivője, aki szerint inkább a palesztinokat kellene ösztönözni, hogy visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz.