Eszter, Eliza
14 °C
19 °C

Irán szerint szaúdi gépek a jemeni követségüket bombázták

2016.01.07. 13:06

Teherán azzal vádolta meg csütörtökön Szaúd-Arábiát, hogy a jemeni lázadókat támadó harci gépei szándékosan csapást mértek Irán szanaai nagykövetségének épületére.

"Szaúd-Arábia felelős a nagykövetségi épületben keletkezett kárért, és a személyzet egyes tagjainak megsebesüléséért" - jelentette ki a teheráni külügyminisztérium szóvivője az IRIB állami tévé híradása szerint. "Szaúd-Arábia ezzel a szándékos akcióval megsértett minden olyan nemzetközi egyezményt, amely a diplomáciai képviseletének védelmére vonatkozik" - tette hozzá.

A szaúdi vezetésű koalíció szóvivője közölte, hogy kivizsgálják az állítólagos esetet.

Tényleg vallásháború felé sodródik a Közel-Kelet? Tényleg egy kivégzett szaúdi síita hitszónok miatt esnek egymásnak Irán és az Öböl-monarchiák? A Közel-Keleten a felekezeti konfliktusokat már több mint 1300 éve átszövi a politika, de a teokratikus államokra is visszahat az ősi gyűlölködés. A Szaúd-Arábia és Irán közti viszály már most is kliensháborúk sorát eredményezte, a szakadék mélyülése beláthatatlan következményekkel járhat. Ebben a cikkben megpróbáltuk értelmezni, miért is kezdődött 2016 egy újabb balhéval a Közel-Keleten.

Június a Balatonon

Díjnyertes családbarát hotel, 06.17.-ig 25 900 Ft/ fő/2 éjtől

Hajóút akció!

Hajóutak hihetetlen árakon! Foglaljon most!