Judit
3 °C
6 °C

Nagyot zuhant Angela Merkel támogatottsága Köln miatt

2016.01.15. 10:52
Megváltozott a közhangulat Németországban a szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális zaklatások és rablások óta. Legalábbis ez derül ki egy friss felmérésből, amelyet a ZDF országos közszolgálati televízió közölt. A németek többsége már azt gondolja, hogy az ország nem tud megbirkózni a menekültek nagy számával, Angela Merkel kancellár népszerűsége és menekültpolitikájának támogatottsága pedig nagymértékben csökkent.

ZDF Politbarometernevű kutatása szerint a decemberi 46 százalékról 60 százalékra emelkedett mindazok aránya, akik szerint Németország nem tud megbirkózni a menekültek nagy számával, és 51 százalékról 37 százalékra süllyedt a bizakodók aránya.

Angela Merkel menekültügyi tevékenységével a német lakosság 56 százaléka elégedetlen, 39 százaléka elégedett.

Egy hónappal ezelőtt 49:47 volt ez az arány, közölte az MTI.

Ugyanakkor a többség szerint az sem járható út, amelyet a berlini vezetés menekültpolitikáját bíráló Horst Seehofer bajor miniszterelnök ajánl; a felmérésben megkérdezettek 57 százaléka szerint a jelenlegi európai helyzetben nem lehet évi 200 ezerre korlátozni a befogadható menekültek számát.

A politikusok munkáját általában véve egy mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán értékelhetik a megkérdezettek. A felmérés készítői rendre tíz politikus megítélését vizsgálják.

Decemberhez képest a kancellár megítélése romlott a legnagyobb mértékben.

Angela Merkel támogatottsági mutatója 1,7 pontról 1,0 pontra süllyedt. Egyedül Horst Seehofer mutatója emelkedett, a decemberi 0,4 pontról 0,7 pontra.

A ZDF felmérése alapján a következőket állapították meg:

  • a német lakosság 70 százaléka attól tart, hogy a menekültek miatt növekszik a bűnözés, és 73 százaléka szerint szigorítani kell a bűnözővé váló menedékkérők kiutasítására vonatkozó szabályokat. 
  • Többen vannak, akik szerint a menekültek nagy száma veszélyezteti a társadalmi és kulturális értékeket. A tavaly októberi 33 százalék után már 42 százaléka tart ettől, ugyanakkor 52 százalék szerint nincs ilyen veszély.
  • Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Horst Seehofer vezette Keresztényszociális Unió (CSU) a szavazatok 37 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lennének a parlamenti (Bundestag-) választások, ami 2 százalékpontos csökkenés decemberhez képest. 
  • A CDU/CSU koalíciós partnere, a szociáldemokrata párt (SPD) 24 százalékon áll, támogatottsága nem változott. 
  • A Bundestag ellenzéki oldalán a Zöldek a szavazatok 10 százalékát szereznék meg, a Baloldal támogatottsága pedig 8 százalékos. Bejutna a Bundestagba a liberális FDP is, amelyre a választók 5 százaléka szavazna, és a legtöbb elemző szerint jobboldali populista Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt, amely 2 százalékpontot erősödve 11 százalékon áll.

A  szavazókorú népességet reprezentáló felmérést a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet készítette a ZDF számára 1203 ember megkérdezésével január 12. és 14. között.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!