Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

EU-s védvonalakról tárgyalnak a visegrádiak

2016.01.26. 14:34

Rendkívüli visegrádi csúcstalálkozót hív össze február 15-ére Csehország a migrációs válság megvitatására – jelentette be a cseh kormányfő twitteres bejegyzésében.

Bohuslav Sobotka javaslatára a négy visegrádi ország (V4) vezetője várhatóan a schengeni határok megerősítésének lehetőségeit vitatja meg és egy tartalék védővonal esetleges kialakítását Bulgária és Macedónia Görögországgal közös határszakaszán. 

Szlovénia már korábban felvetette, hogy Görögország északi határán kellene megerősíteni a határokat, ha már az Égei-tengeren lehetetlen megállítani az áradatot, és Törökország az EU-val kötött hárommilliárd eurós megállapodás ellenére egyelőre keveset tett a területén áthaladók visszafogásáért.

A cseh kormányfő a szlovén javaslathoz hasonlóval állt elő, arra az esetre, ha a február 18-án esedékes EU-csúcstalálkozóig nem valósulna meg a török-görög határ védelme.

Sobotka szerint Törökországnak megfelelő rendészeti eszközei vannak a menekülthullám megállítására, de eddig nem tette meg a szükséges erőfeszítéseket.

A cseh, lengyel, magyar, szlovák négyes legutóbb december elején, szintén Prágában találkoztak. Csehország tölti be a V4-ek soros elnöki tisztét, így ő kezdeményezi a közös találkozókat.

Az országcsoport ellenezte a kötelező letelepítési kvótát és egyetértettek abban is, hogy Schengent meg kell őrizni, elfogadhatatlan, hogy egyes országcsoportok mini-schengeni övezetet alakítanának ki – például a Benelux-államok, Németország és Franciaország. Igaz, ez súlyos gazdasági következményekkel járna az adott országokra is.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.