László
19 °C
26 °C

Ez jobban fog fájni, mint az Iszlám Állam

2016.02.29. 23:55
Harminc éve problémák vannak vele, de az Iszlám Állam fenyegetése óta elhanyagolják a moszuli óriásgátat. Ha megcsúszik a beton támfal, Közép-Irakig zúdul az ár. A probléma régóta ismert, már az amerikai nagykövetség is igyekszik józan lépésekre bírni a kormányt.

A bagdadi amerikai nagykövetség hétfőn figyelmeztette az iraki kormányt, hogy bármikor átszakadhat a moszuli óriásgát, és 

másfél millió embert sodorhat el a Tigris folyó 21 méter magas árhulláma.

A követség BBC által ismertetett hétfői jelentése nem bocsátkozott jóslatokba a gát lehetséges átszakadásáról, arra azonban határozottan figyelmeztette az árhullám útjában élő embereket, hogy álljanak készen a menekülésre. A prognózis szerint az ár 482 kilométer hosszan öntené el a Tigris partján álló településeket, 500 ezer – legrosszabb esetben akár 1,47 millió – embert árasztva el.

Ezt a tömeget a folyó partjaitól legalább hat kilométerre kellene evakuálni, ráadásul el kellene kerülni a mellékfolyókat és csatornákat is, melyek szintén drámaian megduzzadnának a vízbőségtől. A Moszulnál jóval délebbre fekvő, 160 ezres Tiktitet az ár 24-48 óra alatt érné el – az ott élőknek is legalább öt kilométerre el kellene iszkolniuk a partoktól. 

Haider al-Abádi miniszterelnök természetesen értette, hogy a jelentés publikálása egyfajta jelzés az USA részéről, hogy „most már tényleg csinálni kéne valamit”, azonban azt reagálta, hogy 

megtettük az elővigyázatossági lépéseket, de felettébb valószínűtlen, hogy ez a forgatókönyv lép életbe.

Harminc éve heti hat nap küzdenek azért, hogy talajon tartsák a monstrumot

A moszuli gát problémái természetesen nem ma kezdődtek. Sőt, nem is tegnap. Hanem 1984-ben, amikor elkészültek vele. Az ekkor még – ki más? – Szaddám Huszein diktátor nevét viselő építményről gyorsan kiderült, hogy bár a vizet a beton igen jól megtartja, a gipszalapzat, amire az egész épült, igen gyorsan feloldódik. Ezért az alapzatba harminc éve folyamatosan tölteni kell a cementet, nehogy megcsússzon az egész. 

A karbantartásnak nem tett jót, hogy 2014-ben felbukkant a környéken az Iszlám Állam, mely elfoglalta a folyón lejjebb található Moszult, sőt, 11 napra a gátat is. Akkor mindenki attól rettegett, hogy az apokaliptikus cselekedetektől sem idegenkedő terrorszervezet egyszerűen ráereszti saját szunnita hitsorsosaira is a Tigrist, de ez végül nem történt meg, és az építményt hamarosan egyesült erővel visszafoglalták a kurdok és az iraki kormányerők. 

Azonban a világ egyik legtehetségtelenebb kormánya, melynek sikerült megalapoznia Irak kettészakítását, és sikerült kinevelnie az Iszlám Államot, maga sem jeleskedett a szigorú, napi három alkalommal, heti hat napon végrehajtandó munkák felügyeletében, inkább a Világbanktól akart pénzt kizsarolni a munkálatok finanszírozására. Januárban úgy tűnt, egy olasz cég 380 millió dollárért vállalja a rekonstrukciót, és Matteo Renzi olasz kormányfő a védelemre megígérte 450 olasz katona odaszállítását. 

Könnyen lehet azonban, hogy az ésszerű lépésnek keresztbe tesz a felekezeti elvakultság: a síita radikális hitszónokok és milicisták egyik támogatójaként ismert Mosin as-Sammari vízgazdálkodási miniszter kijelentette:

Nincs szükség idegen erőkre a gáton!

Az sem kecsegtet sok jóval, hogy a nyugati szövetségesek gőzerővel igyekeznek rávenni az iraki kormányt, a 2015 végén elfoglalt Ramádi pacifikálása után kezdje meg Moszul ostromát. Egy észak-iraki offenzíva márpedig könnyen elültetheti azt a gondolatot az IS vezérkarában, hogy lenne értelme a gát felrobbantásának – vagy akár csak a karbantartási munkák megakadályozásának.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!