Adalbert
8 °C
22 °C

A macedónok szerint jogos volt a könnygáz bevetése a menekültek ellen

2016-02-26T035343Z 1309707270 GF10000323316 RTRMADP 3 EUROPE-MIG
2016.03.01. 11:01 Módosítva: 2016-03-01 15:24:47
  • A macedón külügyminiszter szerint jogos volt a könnygáz bevetése a menekültekkel szemben hétfőn az idomeni határátkelőnél. Mint Nikola Poposzki mondta, "nem hiszem, hogy az európai értékeknek megfelelő viselkedés lenne, hogy mintegy 400 fiatal férfi erőszakkal akar behatolni országunk területére a regisztrációra való legkisebb hajlandóság nélkül". Poposzki felhívta a figyelmet arra, hogy a helyzet robbanásveszélyes. Mint ismert, Macedónia több mint egy hete úgy döntött, hogy csak naponta 580 menekültet enged be az országba.
  • Az athéni kormány 470 millió euró (csaknem 146 milliárd forint) segélyt kért az Európai Uniótól a menekültválság kezelésére - jelentette az ANT1 görög tévécsatornára hivatkozva az MTI. Athén szerint a macedón határ lezárása miatt több mint 100 ezer menekült torlódhat fel Görögországban a következő napokban. A görög kormány az uniós segélycsomagból fedezné elszállásolásuk költségeit: a tervek szerint 50 ezer embert fogadótáborokban, további 50 ezret pedig olcsóbb szállókon helyeznének el. Emellett összesen 8200 rendőrre és civil segítőre lenne szükség a bevándorlók regisztrálásához, biztonságuk szavatolásához, élelmezésükhöz és egészségügyi szükségleteik kielégítéséhez.
  • Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a Star tévécsatornának adott kedd reggeli interjújában megerősítette: csak olyan európai uniós határozatot fogad el, amely egyenletesen osztja el a menekülteket a tagállamok között. Ciprasz hangsúlyozta, hogy ezt az álláspontot fogja képviselni a március 7-én tartandó brüsszeli EU-Törökország csúcstalálkozón is.
  • Kedden több mint ezer, a görög szigetekről érkező migránst várnak a pireuszi kikötőbe. A parti őrség egyik tisztje elmondta, hogy a szeles idő miatt kevesebben merészkednek ki a tengerre, így valamelyest csökkent a beérkező menekültek száma. Ugyanakkor az elmúlt két napban 1272 menekültet mentett ki a háborgó Égei-tenger hullámai közül a görög parti őrség, illetve az Európai Unió határvédelmi ügynöksége (Frontex).
  • A görög hadsereg továbbra is teljes erőbedobással építi az újabb menekülttáborokat. Az idomeni határátkelőnél uralkodó zűrzavar enyhítésére összesen több mint 20 ezer ember elszállásolására alkalmas hét új tábort hoznak létre a macedón határ közelében. A görög-macedón határon már több mint 8 ezer bevándorló torlódott fel. Hétfőn több száz kétségbeesett migráns próbálta meg áttörni a határzárat, hogy bejuthasson Macedóniába.
  • Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint az év eleje és február 28. között már 131 724 migránsnak sikerült csempészhajókon vagy fából készült csónakokon elérnie a görög partokat - ez máris annyi, mint a tavalyi év első felében volt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!