Elfogták a thaiföldi merényletek több gyanúsítottját

2016.08.18. 12:16

Őrizetbe vették a thaiföldi robbantások 15 gyanúsítottját, akiknek feltehetőleg köze lehet az egy hete történt, üdülőhelyeken elkövetett merényletekhez, írja az MTI a hadsereg csütörtöki bejelentésére hivatkozva.

Burin Tongprapai ezredes elmondta, hogy 17 főt vettek őrizetbe, akik közül kettőt már szabadon is engedtek. Azt nem árulta el, hogy mikor fogták el őket, pedig annyiból lényeges, hogy Thaiföldön a hadseregnek hét napig van joga őrizetben tartania a vádlottakat, ezután át kell őket adniuk a rendőrségnek.

Múlt csütörtökön és pénteken összesen tizenegy pokolgép robbant Thaiföld népszerű üdülőhelyein. A merényletek során többen meghaltak, illetve sokan megsebesültek, köztük tíz külföldi turista. Az első két bomba Hua Hin üdülőhelyen robbant, ahol a robbanóeszközöket virágcserepekbe rejtették, majd mobiltelefonokkal hozták őket működésbe.

Másnap ismét Hua Hinben robbantottak, majd nem sokkal később innen 400 kilométerre, Surat Tani tartományban ismét bomba robbant. Mindkét helyszínen legalább egy-egy halálos áldozatot követelt a merénylet. Hétfőn újabb három pokolgép robbant, ezek azonban senkit nem sebesítettek meg. Ezen felül két másik robbanószerkezetet is találtak, ezeket azonban sikerült hatástalanítani.

A thai hatóságok azt gyanítják, hogy a robbantásokat a többségében buddhista ország muzulmán szeparatistái követték el, valamint hogy a merényleteket egy ember szervezhette meg. A muszlim többségű három déli tartomány egykor a maláj muzulmán szultánság része volt, mígnem Thaiföld 1909-ben bekebelezte őket. A buddhista uralommal szembeni ellenállás 2004-től öntött erőszakos formát, azóta több mint hatezer ember életét követelte.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport