Elkezdődtek a venezuelai választások

2017.07.30. 13:30 Módosítva: 2017.07.30. 14:06

Heteken át tartó kormányellenes tüntetések után vasárnap megnyitották az urnákat Venezuelában, írta a CNN. Nicolas Maduro elnök már korábban bejelentette,Alkotmányozó Nemzetgyűléssel akarja leváltani a Nemzetgyűlést, a mai szavazás ezt legitimálhatja majd. Az ellenzék ezen ha lehet, még jobban feldühödött, a tüntetések is új lendületet kaptak - az ellenzékiek szerint ez csak az elnök hatalmának megtartására szolgálna.

A CNN elemzője szerint a szavazás várható kimenetele pozitív lesz, és megerősíti az elnök politikai pozícióját. A Nemzetgyűlést egyébként 112 hellyel az ellenzék dominálja 2015 decembere óta. Kolumbia előre bejelentette, hogy a választás eredményét nem fogadja majd el.

Az április óta tartó kormányellenes tüntetések tönkretették Venezuelát - klasszikus égő barikádos, Molotov-koktélos tüntetésekről van szó, amik után romokban a főváros. A rendőri túlkapásoknak már több tucat halálos áldozata van, köztük egy fiatal fiú is meghalt, ami csak tovább dühítette a tüntetőket. Eközben a kőolajban gazdag ország gazdaságilag is káoszba süllyedt, az infláció óriási méreteket ölt, a boltokból pedig hiányoznak az alapvető árucikkek és a gyógyszerek.