Lemondott az amerikai egészségügyi miniszter

2017.09.29. 23:39

Lemondott Tom Price, az amerikai egészségügyi miniszter, miután kiderült, hogy hivatalos utakra magánrepülőt bérelt közpénzből. Az amerikai kormány tagjai számára előírás, hogy munkaügyben kereskedelmi repülőjáratokat használjanak - kivétel ez alól, ha nemzetbiztonsági ügyről van szó, illetve az elnöki különgép, az Air Force One. Tom Price nyilvánosan bocsánatot kér, amiért május óta 26 alkalommal használt magánrepülőt, összesen 400 ezer dollárt (kb. 100 millió forint) költve erre az adófizetők pénzéből. A Politico oknyomozása szerint a valós összeg ennek akár a két és félszerese is lehet.

Trump elnök a történtek ellenére "igen kiváló embernek" nevezte Price-t, de elfogadta a lemondást, és Don J Wrightot nevezte ki a helyére. Wright a Bush-adminisztráció óta egészségügyi vonalon dolgozik a kormányzatban.

A kabinetben még három magas rangú tisztviselővel kapcsolatban merült fel, hogy hasonló módon magángéppel repültek munkaügyben - írja a BBC. A belügyminiszter Ryan Zinke a Washington Post oknyomozása szerint egyetlen ilyen útra költött el 12 ezer dollárt (kb. 3 millió forint) júniusban, amikor Las Vegasból utazott Montana államba. A pénzügyminiszter Steven Mnuchint azzal gyanúsítják, hogy közpénzen repült múlt hónapban a feleségével a napfogyatkozást megnézni. A környezetvédelmi hivatal vezetője, Scott Pruitt - aki egyébként korábban, olajcégeknek dolgozva éppen ennek a hivatalnak volt a kérlelhetetlen ellenfele - pedig a vád szerint 58 ezer (kb. 15 millió forint) dollárt költött magánrepülőre a beiktatása óta.