Már Oroszország földjét is elérte a háború, meghalt az első orosz civil

329V3DH-highres
2022.05.12. 15:42 Módosítva: 2022.05.12. 15:47

Szoloki falut érte támadás ukrán oldalról. A 638 lelkes település mindössze húsz kilométerre fekszik a harkivi régió határától. A falu a belgorodi orosz tartományhoz tartozik, amelynek vezetője azt mondta, hogy a támadás késő este történt. Az akció után a falubelieket biztonságos helyre szállították.

Az Al Jazeera nem tudta megerősíteni szavait,

de ha valóban ez történt, akkor a halott az első civil orosz áldozata a háborúnak.

Ellentámadásba kezdtek az ukránok

Április végén már ért támadás három, Ukrajnával határos orosz tartományt. Az első ukrán berepülés április elsején volt, amikor ukrán helikopterek, berepülve a térségbe, Belgorod városa mellett rakétákkal tűz alá vettek és felrobbantottak egy üzemanyag-tárolót.

Nyugati források is megerősítették, hogy két napja az ukránok komoly ellentámadásba mentek át a Harkiv-körüli részeken, és számos települést visszafoglaltak. A hírt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megerősítette, aki megköszönte az emberfeletti erőfeszítéseket a katonáknak.

Aharkivi előrenyomulás másik fontos jelentősége, hogy az ukránok ezzel veszélyeztethetik az oroszok utánpótlási útvonalait is. Mivel a tegnap esti belövéssel Szoloki faluba bizonyították, hogy elérték az orosz határt, innentől várható az orosz szállítási vonalak támadása.

Az orosz–ukrán háborúról szóló csütörtöki percről percre közvetítésünket itt olvashatja.

(Borítókép: Ukrán katonák egy páncélozott harckocsin 2022. május 9-én. Fotó: Anatolii Stepanov / AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport