Másfél hét alatt több mint 200 ember halt meg Haiti fővárosában

2022.07.26. 18:30
Az ENSZ adatai szerint 10 nap alatt több mint 200 ember halt meg Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben a bandák által elkövetett erőszakos cselekményekben. A helyiek közben arra panaszkodtak, hogy kifogytak az ivóvízből és az élelmiszerből, mivel a lövöldözések közepette leállították a segélyszállítmányok küldését – írja a BBC.

Az egyik helyi lakos úgy jellemezte az életét, mint „a félelem, a stressz és a kétségbeesés körforgása”. A beszámolók szerint a bandák által elkövetett erőszakhullám új, megdöbbentő szintet ért el.

Az ENSZ szerint július 8. és 17. között 209 embert öltek meg, akik közül 114-en bandatagok voltak. További 254 ember szenvedett lőtt sebeket, több mint felük olyan lakos, aki nem állt kapcsolatban a bandákkal.

Körülbelül 3000 lakos kényszerült elmenekülni a fővárosból, írja a BBC, amely megjegyzi: sokaknak nincs hova visszatérniük, miután otthonaikat a bandák lerombolták vagy felgyújtották. Egyesek azonban nem merik elhagyni a lakásukat, attól való félelmükben, hogy egy kóbor golyó bármikor végezhet velük.

Mivel az üzemanyag-, élelmiszer- és ivóvízellátás megszakadt, az Élelmezési Világprogram és az ENSZ Gyermekalapja megkezdte a segélyek közvetlen eljuttatását a legkiszolgáltatottabb emberekhez, de ez nem megy olyan könnyen.