Rekordokat dönt a tavaszi kánikula

2023.03.30. 20:28
Nyárias forróság tombol Délnyugat-Európában 30 Celsius-fok körüli hőmérsékletekkel. Marokkóban közel 40 Celsius-fokot mértek szerdán.

Tavaszi hőhullám sújtotta Európa délnyugati részét az elmúlt napokban. Spanyolország, Portugália és Franciaország több városában is elérte vagy meghaladta a csúcshőmérséklet a 30 Celsius-fokot – írja az Időkép.

  • Délnyugat-Franciaországban szerdán 9 állomáson regisztráltak 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletet. A legmelegebbet Navarrenx-ben mérték, ahol 30,8 Celsius-fok volt a maximum. A térség több városában is megdőlt a márciusi melegrekord.
  • Portugáliában kedden 6 állomáson mértek 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletet. Santarém városában 31,5 Celsius-fok volt a csúcs, ami csak egy tized fokkal kevesebb a Portugáliában eddig mért legmagasabb márciusi hőmérsékletnél, melyet 2005. március 31-én regisztráltak Ameralejában.
  • Spanyolországban több mint 20 állomáson dőlt meg a havi rekord. Az ország északi részén fekvő Bilbaóban a hőmérséklet elérte a 31 fokot. A Spanyolországhoz tartozó Gran Canarián 37,7 Celsius-fokot mutatott a hőmérő, ami az eddigi legmagasabb márciusban mért hőmérséklet a Kanári-szigeteken.
  • Szokatlan hőség tombol Marokkóban is. Az óceán partján fekvő Agadirban közel 40 Celsius-fok volt szerda délután.

Mindeközben Magyarországon hajnali fagyok sanyargatják a természetet – és az embereket.