2024. július 6. 18:00
Anglia 2
Svájc 1
Düsseldorf Arena Negyeddöntő
2024. július 6. 21:00 ÉLŐ
Hollandia 2
Törökország 1

A Huawei berágott, amiért az Európai Bizottság megszabadulna tőle

GettyImages-598661566
2023.06.17. 07:43
Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa szerint a tagállamoknak meg kellene szabadulniuk a kínai techcégektől az 5G hálózataikban, míg a Huawei szerint ez a szabad kereskedelmi elvek megszegése.

Csütörtökön jelentette be egy közleményben Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős francia biztosa, hogy az Európai Bizottság a jövőben tartózkodni fog a kínai Huawei és ZTE hardvereinek használatától, hogy így csökkentse a két kínai cégtől való kitettségét.

Mint arra a biztos a közleményben emlékeztet, az Európai Unió még 2020 januárjában fogadott el egy olyan eszközkészletet az 5G hálózatok biztonságára vonatkozóan, amely lehetőséget adna a tagállamoknak, hogy a „magas kockázatú szállítókat” korlátozza, vagy kizárják a hálózatból – a közleményben külön megemlítve a két kínai céget.

Mint ahogy arra a biztos felhívja a figyelmet, az eszköztárat mind a 27 tagállam átültette a saját jogrendszerébe, ugyanakkor eddig mindössze 10 ország használta e jogosítványokat. Emiatt fogadtak el csütörtökön egy második jelentést, amelyben az Európai Bizottság megerősítette, hogy azok a tagállamok, amelyek már használták ezeket a jogosítványokat a két kínai cég ellen, azok biztonsági okokból helyesen tették.

Emellett felszólította a tagállamokat és a telekommunikációs szolgáltatókat, hogy gyorsítsák fel a „magas kockázatú szállítók” lecserélését, mivel az 5G hálózatok biztonsága létfontosságú a gazdaság biztonsága és szuverenitása kapcsán. Hogy az Európai Bizottság példát mutasson, bejelentette azt is, hogy a jövőben az Európai Bizottság nem vásárol olyan csatlakozási szolgáltatást, amely a két kínai cég berendezkedéseire támaszkodik.

Ugyanakkor nem meglepő módon a két érintett kínai cégnél nem igazán elégedettek Breton szavaival.

A Huawei közleményben fejtette ki, hogy mennyire „határozottan ellenzi, és nem ért egyet” a biztos közleményében lefektetett állításokkal. A kínai techvállalat kifejtette, a Bizottság lépése szerintük „nyilvánvalóan nem az 5G hálózatok ellenőrzött, átlátható, objektív és technikai értékelésén alapult”.

Hozzátették, szerintük a Bizottság eljárása, hogy kivezetik a két kínai céget a rendszereikből, és ezt megkövetelik az uniós intézménnyel kapcsolatban álló szervezetektől és cégektől is, szerintük diszkriminatív, és nem lehet megfelelő jogi eljárás nélkül ezt így bevezetni. Emellett kiemelték, a Huawei jogait az uniós és tagállami előírásoknak védenie kell, az pedig, hogy magas kockázatú beszállítóként címkézik a céget, az sérti a szabad kereskedelem elveit.

Svédországban már bukott a Huawei egy pert

Mint arra az Euractiv felhívja a figyelmet, a biztos azért tartja biztonságilag kockázatosnak a két kínai vállalatot, mert a kínai törvények arra kényszeríthetik a vállalatokat, hogy akár adatot is adjanak át a kínai államnak,

így fennáll az ellenséges hatalommal való összejátszás veszélye – állítja a biztos.

Mint arról korábban beszámoltunk, Amerikában például emiatt betiltották az eszközöket, sőt az FBI szerint Kína a techcég segítségével még atomtitkokat is megtudhatott.

Ennek ellenére, mint Breton is mondta, sok tagállam továbbra is használ Huawei és ZTE, vagy más kínai cégektől kiépített rendszereket. Példaként a lap Németországot említi, ahol egyébként a német kormánykoalíció között a Kínával való viszony kapcsán nincs egyetértés a merkeli pragmatizmust követő Olaf Scholz SPD-s kancellár és az euroatlanti irányultságú Annalena Baerbock zöld külügyminiszter között.

Az Európai Bizottság egyébként a jövő héten fogja bejelenteni az új gazdaságvédelmi stratégiáját, amiben vélhetően további kereskedelempolitikai korlátozásokat fog megfogalmazni bizonyos kínai vállalatok ellen.

Mint azt a Politico hozzáteszi, a Huawei korábban már perre ment hasonló okból Svédországgal, amiért szerintük a svéd hatóságok jogtalanul zárták ki a kínai céget az 5G hálózatból, ugyanakkor a per során a cég alulmaradt az állammal szemben.

(Borítókép: Carsten Koall  / Getty Images)