Karóczkai Balázs

Julian Assange kiadatási ügye nem Assange, hanem az újságírás jövőjét határozná meg Julian Assange kiadatási ügye nem Assange, hanem az újságírás jövőjét határozná meg

Védői amellett érvelnek, ha kiadnák a kémkedéssel vádolt Julian Assange-ot az Egyesült Államoknak, akkor lényegében a halálos ítéletét írják alá.

tegnap, 15:16

Megvalósulhat-e az Orbán Viktor által vágyott jobboldali hullám az unióban? Megvalósulhat-e az Orbán Viktor által vágyott jobboldali hullám az unióban?

2019-ben nem jöttek be a számításai, vajon most megvalósul az előretörés?

február 19. 12:19

Olaf Scholz: Oroszország még egyetlen háborús célját sem teljesítette Olaf Scholz: Oroszország még egyetlen háborús célját sem teljesítette

Több pénzt Ukrajnának – ez a kancellár javaslata.

február 19. 05:58

Új elemzést közölt a védelmi és háborús kérdésekre szakosodott Institute for the Study of War (ISW) – írja a Sky News.

A washingtoni székhelyű think tank szerint ha a nyugati országok, de különösen az Egyesült Államok „idő előtt beszünteti” az országnak nyújtott biztonsági segítségnyújtást, akkor az ukrán hadsereg nem tudná megtartani az eddigi harctéri előnyeit, és nem lenne képes további manőverekre a jelenlegi szinten rövid és középtávon.

Az elemzés egy ukrán megfigyelő alapján kifejti, hogy az orosz katonai parancsnokság az utóbbi időben „tanult, és jelenleg nagyobb műveleti rugalmasságot mutat, mint a háborúban korábban”, továbbá az oroszok „aktívan fejlesztik saját technológiájukat az ukrán képességek ellensúlyozására és saját képességeik fejlesztésére”.

Ha az Egyesült Államok most megszakítja a katonai segítségnyújtást, az orosz hadsereg visszaszerezheti azokat a harctéri képességeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy orosz feltételekkel visszaszerezzék a hadszíntér manőverét, és katonailag sokkal jobb helyzetbe hoznák Oroszországot közép- és hosszú távon

– zárta konklúzióként az elemzését az ISW.

Hollandia is csatlakozik azokhoz, az Ukrajna és Lettország által megalapított koalícióhoz, amely modern drónokat juttatna az ukrán hadsereg számára – mindezt a holland védelmi miniszter jelentette be – írja a The Guardian.

Hollandia már a háború kitörése óta fejlett fegyverekkel látja el a honvédő országot – F–16-os vadászrepülőgépek mellett lőszerekkel és kézifegyverekkel.

Természetesen tudjuk, hogy a drónok nagyon fontosak ebben a háborúban. Ezért csatlakozunk ahhoz a drónkoalícióhoz, amelyet Ukrajna és Lettország közösen indított el más országokkal együtt, hogy növeljük a termelést […] és pontosan azt biztosítsuk, amire Ukrajnának szüksége van

– fogalmazott a holland védelmi miniszter, Kasja Ollongren.

David Cameron újdonsült brit külügyminiszter arra kérte az amerikai törvényhozókat, hogy szavazzanak meg egy 95 milliárd dolláros biztonsági segélycsomagot Ukrajna és más szövetségesei számára – számol be róla a Sky News.

Cameron Bulgáriában tett látogatásakor újságíróknak arról beszélt, hogy az Egyesült Királyság már bejelentette a következő évi támogatási csomagját, emiatt arra kéri az amerikai törvényhozókat, hogy szavazzák meg az Ukrajnának szánt támogatásokat.

Az amerikai biztonság szempontjából ez [az Ukrajnának szánt támogatás – szerk.] abszolút döntő fontosságú. Az egész világ figyeli, mi történik a kongresszusban

– fogalmazott a tavaly politikai szerepbe visszatérő Cameron.

Mint a brit lap megjegyzi, az amerikai szenátus még február 13-án szavazta meg a támogatást, amely Ukrajna mellett Tajvant és Izraelt is támogatná, ugyanakkor a republikánus többségben lévő képviselőházban több konzervatív és szélsőjobboldali republikánus képviselő ellenzi azt – köztük a házelnök Mike Johnson, aki szintén aggályosnak nevezte a csomagot, és szerinte hetek, de akár hónapok is eltelhetnek, míg a képviselőház elfogadja azt.