Újabb 110 embert hoz Budapestre a magyar légierő egyik gépe Izraelből

2023.10.09. 10:44
Újabb 110 embert hoz Budapestre Izraelből a magyar légierő egyik repülőgépe, akikből 15 külföldi állampolgár – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hivatalos Facebook-oldalán.
  • Rakéták tömegét lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre. Izrael válaszcsapásokkal reagált, a halottak száma folyamatosan emelkedik az övezetben, a BBC jelentése szerint több mint 1100 ember halt meg mindkét oldalon az elmúlt 48 órában.
  • A Haárec című izraeli újság információja szerint több mint 130 civilt és izraeli katonát továbbra is túszként tartanak fogva Gázában.
  • A nagyszabású támadásban az Iszlám Dzsihád is részt vett. Mindkét szervezetet számos ország terrorszervezetként tartja számon. Irán azonban tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz. „Határozottan kiállunk Palesztina mellett, azonban nem veszünk részt a palesztin válaszlépésekben, mivel azokat kizárólag maga Palesztina hozza meg” – közölte Irán ENSZ-képviselete.
  • Izrael miniszterelnöke, Benjámín Netanjáhú a szombat reggeli támadás után azt mondta, hogy Izrael háborúban áll. A kormányfő szerint hosszú és véres háború elé néz Izrael, de végül övék lesz a győzelem.
  • Az Egyesült Államok repülőgép-hordozója Izrael közelében tűnt fel, Washington pedig közölte, hogy további fegyvereket szállít a zsidó államnak – ezt a lépést a Hamász „agressziónak” minősítette.
  • A legfrissebb adatok szerint legalább négy amerikai állampoilgár meghalt a Hamász-támadásokban.
  • A geopolitikai bizonytalanság hatására hordónként több mint 4 dollárral ugrottak meg az olajárak Ázsiában hétfő reggel.
  • Az Izraelt ért szombati rakétatámadások miatt a Wizz Air felfüggesztette Tel-Avivba tartó és onnan érkező járatait.
  • Vasárnap éjszaka Izrael több mint 500 célpontra mért csapást a Gázai övezetben.

A tárcavezető a közösségi oldalára feltöltött videóban elmondta, hogy miután a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciója keretében a magyar légierő két repülőgépe már 215 embert az éjszaka kimenekített, az egyik gép visszafordult, és újabb 110 embert vett fel a fedélzetére.

Szijjártó Péter elmondta, a magyar légierő három géppel összesen 325 embert menekített ki Izraelből. Hozzátette, mindazok a magyar emberek, akik Izraelben jelentkeztek az evakuációra és kérték a külügyminisztérium segítségét, már mind úton vannak hazafelé, ugyanis már a harmadik evakuációs járat is elhagyta Izrael légterét, és biztonságos légtérben haladnak Magyarország irányába.

A 325, általuk kimenekített ember közül 15-en külföldi állampolgárok, köztük izraeli, svéd, német, brit, osztrák és portugál állampolgárok. Kiemelte, hogy a 325 emberből 46 gyermek volt. 

Hozzátette, hogy a magyar nagykövetség munkatársai Tel-Avivban továbbra is 24 órás szolgálatot teljesítenek, és a budapesti vészhelyzeti központjukban is megemelt konzuli létszámmal dolgoznak, és várják azoknak a magyaroknak a jelentkezését, akiknek bármilyen segítségre van szükségük Izraelben.

Elmondta, hogy Budapest és Tel-Aviv között folyamatosak a menetrend szerinti járatok. A miniszter arra kérte a magyar embereket, hogy kizárólag „nagyon-nagyon halaszthatatlan esetben” utazzanak Izraelbe, ha el tudják halasztani az útjukat, akkor tegyék meg a saját biztonságuk érdekében.

Aki azonban Izraelbe megy, legyen szíves konzuli védelemre regisztrálni

– mondta.

A miniszter hangsúlyozta: „Mi továbbra is kiállunk Izrael mellett, elítéljük az Izraelt ért terrortámadást, egyúttal pedig arra hívjuk fel a nemzetközi politika szereplőit, hogy mutassanak felelősséget ebben a helyzetben, és kerüljük el az eszkalációját ennek a háborús helyzetnek.”