Kuli Orsolya

Egy csipetnyi riviéra a szomszédban, ahol az örök fiatalság vár ránk Egy csipetnyi riviéra a szomszédban, ahol az örök fiatalság vár ránk

A mediterrán konyháról és a tenger hűsítő hullámairól nem is beszélve.

július 17. 16:36

Vidéken is terjed a kór, nőnek az ingatlanárak Vidéken is terjed a kór, nőnek az ingatlanárak

A kínálati négyzetméterár mindenhol meghaladja a 600 ezer forintot.

június 29. 17:14

Tovább fokozódik a botrány, Ferihegyen rekedtek az éjjel a Ryanair utasai Tovább fokozódik a botrány, Ferihegyen rekedtek az éjjel a Ryanair utasai

Kisgyerekek és csecsemők is voltak az utasok között.

június 28. 13:56

Kedves olvasóink!

Véget ért az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk pénteken is! Jó pihenést kívánunk!

A Kreml július 18-án azt közölte, hogy „realistának kell lenni”, amikor Donald Trump volt amerikai elnök azon állítását veszi figyelembe, hogy „24 órán belül” véget tud vetni az ukrajnai háborúnak, írta meg a The Kyiv Independent.

Trump azt ígérte, hogy megválasztása esetén egy napon belül véget vet Oroszország teljes körű ukrajnai inváziójának, de nyilvánosan nem fejtette ki, hogyan tervezi ezt elérni. Az egyik terv állítólag a területek Oroszországnak való átengedését tartalmazza.

„Láttuk a nyilatkozatokat. Trump azt mondta, hogy 24 órán belül megoldja a konfliktust, majd Trump újonnan megnevezett alelnökjelölt-aspiránsa, J.D. Vance azt nyilatkozta, hogy Kína nagyobb probléma az Egyesült Államok számára, mint az orosz–ukrán konfliktus” − mondta újságíróknak Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő a Reuters által ismertetett kommentárjában.

El kell különíteni a választások előtti retorikát a megfelelő hatáskörrel felruházott kormánytisztviselők nyilatkozataitól. Ha arról beszélünk, hogy lehetséges-e megoldani a konfliktust, legyünk realisták.

Zaharova Trump hivatali idejére is utalt, amikor azt mondta, hogy vannak megoldásai a közel-keleti konfliktusra. „Elég sokáig készültek az »évszázad üzletére«, de nem lett belőle semmi, Biden alatt pedig éppen ellenkezőleg, egy kolosszális történelmi tragédia történt” − közölte.

A hónap elején Volodimir Zelenszkij elnök arról beszélt, Trumpnak nyilvánosságra kellene hoznia tervét, hogy Kijev felkészülhessen az esetleges kockázatokra, amelyeket az magában hordozhat.

Ha Trump tudja, hogyan kell befejezni ezt a háborút, akkor még ma el kellene árulnia

 − mondta Zelenszkij a Bloomberg Televíziónak egy július 3-án közzétett interjúban.

„Ha kockázatot jelent az ukrán függetlenségre nézve, ha elveszítjük az államiságot − arra fel akarunk készülni, tudni akarjuk… Értesülni akarunk arról, hogy novemberben meglesz-e az Amerikai Egyesült Államok erőteljes támogatása, vagy teljesen egyedül leszünk.”

London július 18-án újabb 11 olyan tartályhajó ellen vezetett be szankciókat, amelyekkel Oroszország olajat szállít harmadik országba − jelentette be az Egyesült Királyság kormánya.

Ez a lépés egy hónappal azután történt, hogy az Egyesült Királyság az első szankciókat az orosz árnyékflotta hajóira vetette ki, amelyet a nyugati szankciók kijátszására és az orosz olajkereskedelem folytatására használtak. A szankciós listára Gabon, Panama és a Cook-szigetek lobogója alatt közlekedő hajók kerültek fel − tájékoztatott a The Kyiv Independent.

Az Egyesült Királyság azt tervezi, hogy több európai uniós tagállamhoz fordul, lépjenek fel az árnyékflotta ellen − jelentette július 15-én a Bloomberg nem nyilvános forrásokra és megszerzett dokumentumokra hivatkozva.

Az árnyékflotta olyan kiöregedett és nagyrészt nem biztosított olajszállító tartályhajókat foglal magában, amelyeket Oroszország a 60 dolláros hordónkénti árplafon feletti olaj szállítására használ, amelyet az Európai Unió, az Egyesült Államok és a G7 országai 2022 decemberében vezettek be Moszkva fosszilis tüzelőanyagokból származó bevételeinek csökkentésére irányuló erőfeszítések részeként.

Oroszország egyik fő háborús finanszírozási forrását megcélozva Ukrajna összehangolt erőfeszítéseket tett, hogy nagy hatótávolságú dróncsapásokkal vegye célba az orosz olajipart. A Bloomberg márciusban arról számolt be, hogy a csapások az orosz olajfinomító kapacitás 12-14 százalékát zavarták meg.

Az orosz energetikai célpontok elleni csapások áprilisban bírálatot váltottak ki amerikai tisztviselők részéről. Washington közölte, hogy nem támogatja az ukrán olajfinomítók elleni támadásokat, arra hivatkozva, hogy ez veszélyeztetheti a globális energiapiacot.