Forró láva ömlött a felszínre az izlandi vulkán kitörése után, evakuálták az embereket

2023-12-19T010658Z 48998812 RC2105AP7G1H RTRMADP 3 ICELAND-VOLCA
2023.12.19. 06:45
Kitört egy vulkán Izlandon a hetek óta tartó intenzív földrengéseket követően. Az izlandi meteorológiai hivatal közölte, hogy a földfelszínen keletkezett, mintegy 3,5 kilométer hosszú, gyorsan növekvő repedésből láva bukkant fel a felszínen.

Izland lakatlan területein több kitörés is volt az elmúlt években, de a hatóságok szerint a mostani kitörés közvetlen veszélyt jelentett a városra – írja a Sky News.

Az izlandi meteorológiai hivatal közölte, hogy a szeizmikus aktivitás alapján a magma délnyugat felé mozog, és a kitörés Grindavik irányában folytatódhat. A halászvárosból már napokkal korábban evakuáltak mintegy négyezer embert.

A helyi rendőrség arról tájékoztatott, hogy a kitörés miatt megemelték a riasztási szintet, a polgárőrség pedig arra figyelmeztette a lakosságot, ne közelítsék meg a területet, amíg a katasztrófavédelem munkatársai fel nem mérik a helyzetet.

Az izlandi főváros, ReYkjavÍk nemzetközi repülőtere egyelőre nyitva maradt.

Izlandon már novemberben rendkívüli riadókészültséget rendeltek el a vulkánkitörés veszélye miatt. A fővárostól nem messze fekvő Reykjanes-félszigetet több mint két héten át naponta több száz kisebb földrengés rázta meg.

Az izlandi vulkán 600-1200 éves inaktivitási időszaka után mindössze két éve kezdődött az újabb kitöréses időszak, amely 200-500 évig is tarthat. A témáról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

(Borítókép: Vulkánkitörés Izlandon 2023. december 19-én. Fotó: Civil Protection of Iceland / Reuters)