Hajtóvadászat indult a londoni vegyi támadás elkövetője után

2024.02.04. 14:22
A szerdai londoni vegyi anyaggal történt támadás elkövetője után nyomoz a rendőrség. Új képeket hoztak nyilvánosságra, öt ingatlant átkutattak, azonban továbbra sem rendelkeznek elég információval az elkövető tartózkodási helyéről.

Abdul Shokoor Ezedi afgán bevándorló ellen – aki szerdán a dél-londoni Claphamben követett el támadást maró hatású vegyi anyaggal – zajlik hajtóvadászat Londonban, a rendőrség új képeket tett közzé, valamint öt ingatlant kutatnak át – írta a Sky News.

A támadásban tizenkét ember sérült meg, melynek célpontja egy 31 éves nő és két gyereke volt. A nő életveszélyes, egyik gyermeke maradandó sérüléseket szenvedett.

Abdul Shokoor Ezedi 35 éves, afgán bevándorlónak, akit bár korábban szexuális zaklatásért elítélték, menedékjogot biztosítottak az Egyesült Királyságban. A helyszínről Ezedi autóval menekült el, a brit rendőrség azóta is nagy erőkkel keresi. A gyanúsított bátyjának lakását már átkutatták, és több jelzés is érkezett Dél-Londonból a járműve felbukkanásáról, de még nem sikerült elfogniuk az elkövetőt.

A Metropolitan Police tájékoztatása szerint szombaton két kelet-londoni és három Newcastle upon Tyne-i lakást kutattak át, a Newcastle-i ingatlanok egyikben vegyi anyagok tárolóedényeit találták, maró hatású figyelmeztetéssel. A Metropolitan Police tájékoztatása szerint még folynak az igazságügyi-szakértői vizsgálatok annak megállapítására, hogy a tárolókban van-e a január 31-én használttal egyező anyag.

Abdul Ezedit utoljára január 31-én, szerdán 21 órakor látták a King's Cross metróállomáson, ahol felszállt a Victoria Line déli irányba tartó vonatára. A rendőrségi nyomozás folytatódik az elkövető későbbi mozgásának megállapítására és tartózkodási helyének felkutatására. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki információval segítette a rendőrség munkáját.

Több tucat hívást kaptunk információkkal, beleértve az esetleges észleléseket is.

Minden egyes információt rögzítettünk, és ez a folyamatban lévő nyomozásunk részét képezi. További segítségüket szeretném kérni, azonban ha bárki meglátja Ezedit, azonnal hívja a 999-et.

Senki NE lépjen kapcsolatba vele

– mondta Jon Savell, a Met parancsnoka, az öt ingatlan átvizsgálását követően.

A rendőrség által közzétett, térfigyelő kamerák által készített felvételek szerint Ezedi arcának jobb oldalán, súlyos sérülesek láthatóak.

Abdul Ezedi 2016-ban érkezett az Egyesült Királyságba egy teherautóval, miután elmenekült Afganisztánból. 2020-ban, két sikertelen kísérlet után, jóváhagyták menedékkérelmét, hogy az Egyesült Királyságban maradhasson. Mindez a 2018 novemberében született ítélete ellenére történt, amelyben felfüggesztett börtönbüntetést kapott szexuális bűncselekmények miatt.

A Sky News értesülései szerint Ezedi az országban maradhatott, miután egy pap megerősítette, hogy áttért a keresztény hitre, és kijelentette, hogy „teljesen elkötelezett” új vallása mellett.