A G20-ak szerint nem sürgős a milliárdosokra különadót kivetni

2024.07.26. 16:52
Egy nyilatkozat szerint a világ vezető kormányai elkezdik vizsgálni a milliárdosok megadóztatásának kérdését. Viszont nem tudtak megegyezni a milliárdosokra kivetendő globális adóról, de ígéretet tettek arra, hogy a kérdést napirenden tartják.

A Rio de Janeiróban tartott találkozón a G20-országok pénzügyminiszterei egyetértettek abban, hogy a világ leggazdagabb embereit meg kell adóztatni − ami a G20 soros elnökségét betöltő Brazília számára prioritás.

Párbeszédet kezdenek a méltányos és progresszív adózásról, beleértve a rendkívül nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek adóztatását is

− tartalmazza a pénteki közleménytervezet.

„Az adószuverenitás teljes tiszteletben tartásával igyekszünk együttműködni annak érdekében, hogy a rendkívül nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek hatékonyan adózzanak” − írták a miniszterek a nemzetközi adóügyi együttműködésről szóló külön nyilatkozatban.

Fernando Haddad brazil pénzügyminiszter üdvözölte az általa „történelmi” megállapodásnak nevezett tervezetet. Brazília korábban már felvetette a világ leggazdagabb magánszemélyeit terhelő globális adó gondolatát, amelyet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben megvitatott társasági adóreform inspirált. A Gabriel Zucman, a G20 tanácsadója által megfogalmazott elképzelés szerint a világ 3000 leggazdagabb milliárdosára kivetett minimum 2 százalékos adóból állna, amely évente körülbelül 250 milliárd dollárt jelentene.

Ez a javaslat azonban rendkívül ellentmondásos, és visszatetszést vált ki, többek között Christian Lindner német és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter részéről, aki Rióban azt mondta, hogy az Egyesült Államok „nem látja szükségesnek, és nem is tartja kívánatosnak, hogy erről globális megállapodást próbáljunk kötni”.

Zucman, aki már előre jelezte, hogy túl korai lenne, hogy a pénzügyminiszterek megegyezzenek a javaslatáról, nyilatkozatában üdvözölte, hogy „a G20-országok között konszenzus alakult ki arról, hogy a szupergazdagok adóztatásának módjáról meg kell egyezni.”