A spanyol hatóságok rekordmennyiségű kokaint foglaltak le Barcelonában

2024.07.26. 16:09
Négy tonna kokaint foglaltak le a spanyol hatóságok Barcelonában, ami rekordmennyiségnek számít a város kikötőjének történetében – jelentette be pénteken a spanyol rendőrség.

A közlemény szerint a rizses zsákokba rejtett kokainszállítmány Paraguayból érkezett Spanyolországba egy olyan spanyol vállalat szervezésében, amely dél-amerikai rizst importál. A nyolc ember igazoltatásával kezdődő, majd őrizetbevételével folytatódó rendőrségi rajtaütést nemzetközi nyomozás előzte meg, amely már 2023-ban figyelni kezdte a cég tevékenységét a paraguayi rendőrség és az amerikai kábítószerellenes ügynökség (DEA) bevonásával.

A nyomozók megállapították, hogy a kokaincsempészek a paraguayi fővárosban, Asunciónban előbb műanyag zsákokba töltötték a kábítószert, majd a zsákokat kézzel varrott zsákokba helyezve indították útnak a több tonnás szállítmányokat nemcsak a spanyol, hanem más európai országok, így Nagy-Britannia és Belgium piacaira is.

A bűnszervezet tagjai között külkereskedelmi- és szállítási szakemberek, az ügyletben hasznot látó befektetők és a biztonságért felelő munkatársak is voltak. A dél-amerikai kábítószerszállítmányok egyik fő európai belépőpontjának számító Spanyolországban júniusban már volt egy hasonló rendőrségi akció, amikor 8 tonna kokaint sikerült lefoglalni és 40 csempészt őrizetbe venni.