Nárcisz
5 °C
15 °C

Bush különgépét támadták volna

2003.08.13. 06:48
Utasszállítógép, vagy akár az elnök különgépe lehetett a terroristák tervezet célpontja - írja a BBC egy brit fegyvercsempész amerikai elfogása kapcsán. Az indiai származású férfi orosz gyártmányú föld-levegő rakétával üzletelt. Ilyen típusú fegyverrel támadták az El-Al nairobi járatát tavaly nyáron.
Az elnök különgépe ellen tervezhettek támadást azok a terroristák, akik kedden próbáltak föld-levegő rakétát csempészni az Egyesült Államokba - jelentette a BBC. Az amerikai hatóságok Newark városában fogtak el egy indiai származású brit állampolgárt, aki a fegyvereket csempészte.

Hőcsapdával kivédhető

A BBC szerint az is elképzelhető, hogy utasszállító gép volt a tervezett akció célpontja. A lefoglalt SAM-7-es típusú, vállról indítható rakéta megegyezik azzal, amivel az izraeli El-Al légitársaság gépe ellen kíséreltek meg merényletet elkövetni tavaly nyáron Kenyában.

A terroristák akkor célt tévesztettek, több forrás szerint azért, mert az izraeli utasszállító hőcsapdával eltérítette a rakétát.

Tőrbe csalták

Az amerikai hatóságok régóta készülődhettek az elfogásra, a BBC és a CNN értesülései szerint a brit, illetve az orosz hírszerző ügynökök rendkívül aktív szerepet vállaltak az ügy felgöngyölítésében. A rakétát az orosz, illetve az amerikai hatóságok előzetes tudomásával csempészték be Oroszországból egy észak-amerikai kikötőbe.

A csempészés miatt letartóztatott brit állampolgár a BBC értesülései szerint ismert fegyverkereskedő, londoni lakásán házkutatást tartottak. A hírügynökség úgy tudja, további letartóztatások várhatóak.

A hírcsatorna információi szerint a SAM-7-es rakétákat viszonylag könnyű beszerezni az orosz fegyvergyártócégek "korrupt középvezetőitől". A fegyver ára 85 ezer dollár.

Az FBI egyelőre nem kívánt részleteket nyilvánosságra hozni az elfogással kapcsolatban.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!