Jusztina
11 °C
22 °C

Vérdíjat tűzött a svéd karikaturista fejére az al-Kaida

2007.09.15. 12:34
Vérdíjat tűzött az iszlámot megsértő svéd karikaturista fejére az al-Kaida terrorszervezet iraki részlegének vezére, és a ramadán böjthónap idejére újabb offenzívát ígért iszlamista honlapokon közzétett üzenetében.

Abu Omar al-Bagdadi a félórás hangfájlban 100 ezer dollárt kínál fel annak, aki megöli Lars Vilks karikaturistát, mert a Nerikes Allehanda című svéd lap egy augusztusi számában kutyatesttel ábrázolta Mohamed prófétát. Ha birka módjára vágják le, másfélszeres összeg jár az életéért - üzeni a terrorista vezér, aki az összeg felét ajnálja fel annak, aki a lap kiadójával végez.

Az üzenet nagyobbik része az iraki helyzettel foglalkozik és haragja mindenekelőtt a Muzulmán Testvérek szervezete ellen irányul, amely az ország legnagyobb szunnita pártja, az Iraki Iszlám Párt mögött áll, és amelyet Bagdadi azzal vádol, hogy az amerikaiakkal együttműködve harcol az al-Kaida ellen.

Az iszlám fundamentalista szervezetnek és a támogatását élvező pártnak az al-Kaida vezető embere azt veti a szemére, hogy "gyűlöletes hadjáratot folytat a vallás Irakból való kiirtása céljával", és ehhez együttműködik az amerikai erőkkel, különösen Dijála tartományban. Más iszlám fundamentalista csoportokat azzal ostoroz az iraki al-Kaida vezetője, hogy az iraki biztonsági erőkkel működnek együtt. Üzenete megerősíti amerikai parancsnokoknak azokat a közléseit, miszerint iraki törzsek, de több olyan lázadó alakulat is, amely korábban a koalíciós erők és a kormány ellen harcolt, most az al-Kaida ellen fordította fegyvereit.

Bagdadi hevesen támadta a jeziditák csekély létszámú, Észak-Irakban élő vallási szektáját, amely ellen a múlt hónapban autóbombás támadássorozatot vittek végbe. A radikális iszlám hívei szerint sátánimádó jeziditákat azzal vádolják, hogy halálra kövezték közösségük egy női tagját, mert az áttért az iszlámra muzulmán kedvese kedvéért. "Addig támadjuk őket, amíg sátánjuk bele nem törődik, hogy egy jezidita áttérjen az iszlámra" - ígérte az al-Kaida-vezér.