Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Az alpesi tragédia 155 áldozatot követelt

2000.11.15. 17:38
A kitzsteinhorni gleccservasút szombati katasztrófája immár hivatalos adatok szerint 155 ember életét oltotta ki - közölték a helyszínen tartott, utolsónak tervezett sajtóértekezleten.
Az alagútban 152 holttestet találtak, a hegyi végállomáson három ember vesztette életét. A kiégett szerelvényből szerdán emelik ki az utolsó halottat, s ezzel a munkának ez a legnehezebb része várhatóan be is fejeződik - mondták el.

Egyikük tolvaj volt, nem áldozat

Az előző napi 156 vélt áldozat közül egyről kiderült, hogy egy tavaly ellopott amerikai hitelkártyával kölcsönzött ki sílécet, s nem azért nem vitte vissza, mert meghalt, hanem mert nyilván már értékesítette a felszerelést.

A halálalagút alsó bejárata
foto: Reuters
Az áldozatok között 92 osztrák, 37 német, egy brit, tíz japán, két holland, négy szlovén, egy cseh és nyolc amerikai van, a többi azonosságát még nem sikerült kideríteni. A pályatesten talált, egyelőre azonosítatlan anyagnyomok megérkeztek a bécsi bűnügyi technikai intézetbe, ahol néhány napot vesz igénybe az elemzésük.

A salzburgi törvényszéki orvostudományi intézetben az elszenesedett holttestek azonosítása zajlik, s ez valószínűleg heteket vesz igénybe. Franz Schausberger tartományi elöljáró a katasztrófa okainak kiderítését ígérte. Ezen a bűnügyi technikusok fáradoznak.

Franz Lang őrnagy, a bűnügyi nyomozás vezetője szerdán sem tudott állást foglalni a katasztrófa okait illetően, annyit azonban egy kérdésre válaszolva elmondott: egyelőre semmi nem mutat emberi mulasztásra. Nem tudta megmondani, mikor zárul le a nyomozás, és hangsúlyozta, hogy a nyomozó szervek nem is hagyják magukat sürgetni.

Valószínűleg műszaki hiba okozta a tragédiát

Szinte biztos, hogy műszaki hiba okozta a kapruni szerencsétlenséget: feltételezhetően a szerelvény fékolaja lobbant lángra. A pályán talált olajos anyagot bűnügyi szakértők is vizsgálják. Az egyik túlélő elmondta, nemcsak tűz volt, hanem két robbanást is hallott menekülés közben.

A vasutat üzemeltető társaság lefolytatta első megbeszélését a biztosító társasággal, ügyvédek hozzáláttak a kártérítési perek előkészítéséhez.

A címoldalas szenzáció helyére a kevéssé látványos, aprólékos munka lépett. Amint a sajtóértekezlet véget ért, a kapruni középiskola tornatermében, ahol a rögtönzött sajtóközpont volt, már kezdték is leszerelni a vezetékeket, a parkolóban szemlátomást apadt le a parabolaantennás közvetítő kocsik száma, s egymás után utaznak el az újságírók, akikből becslések szerint 700 érkezett Kaprunba szombat óta.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.