Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Amerika őröket kér a külföldről érkező repülőkre

2003.12.30. 07:02
Washington konkrét hírszerzési információkra támaszkodva tájékoztatja majd a külföldi légitársaságokat, hogy melyik gépre kérnek fegyveres biztonsági őrt. A kérést megtagadók gépeit nem engedik az Egyesült Államok légterébe. Magyarországon megkezdődtek a háttéregyeztetések - írja a Népszabadság.
Az Egyesült Államok mostantól bármelyik légitársaságot kötelezheti, hogy Amerika fölé berepülő járataira fegyveres őröket ültessen - írja a Népszabadság egy hétfői washingtoni bejelentés után. A British Airways már egy nappal korábban jelezte, hogy biztonsági emberek lesznek egyes amerikai járatain.

Az amerikai belbiztonsági miniszter közleménye értelmében konkrét hírszerzési információkra támaszkodva tájékoztatják majd a külföldi légitársaságokat, hogy melyik járatukra kell fegyveres őrt vagy őröket biztosítaniuk. A kérést megtagadó légitársaságoktól megvonhatják az amerikai leszállási, illetve átrepülési engedélyt. Múlt szerdán és csütörtökön kimaradt az Air France hat Párizs-Los Angeles járata, mert az amerikaiak szerint terrorista kapcsolatokkal gyanúsítható személyek voltak az utasok között.

Az amerikai döntésről a Malév is értesült. A szükséges jogi és szabályozási feltételek megteremtése érdekében azonnal megkezdődtek a háttéregyeztetések a belügyi tárcával és a rendvédelmi szervekkel. Magyarországon van olyan rendvédelmi állomány, amelyet speciális kiképzése alkalmassá tesz az amerikai fél által elvárt biztonsági feladatok teljesítésére. A Malévnál a Népszabadságnak elmondták: a feladat jellegéből fakadóan az utasok sosem tudják majd, van-e a gépen fegyveres őr, és ha igen, ki az.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.