Auguszta
5 °C
22 °C

Pánikszerűen menekülnek a turisták Baliról

2002.10.14. 10:54
Egyelőre nincs gyanúsítottja az indonéz hatóságoknak a kétszáz halálos áldozatot követelő bali robbantásokkal kapcsolatban. A külföldi megfigyelők az al-Kaidával is kapcsolatban álló Dzsemáa Iszlámiját teszik felelőssé, Indonézia azonban tagadja, hogy menedéket nyújtana a terroristáknak. Az ausztrál kormány csatlakozna a nyomozáshoz, az amerikaiak terrorellenes törvényeket követelnek Megawati elnökasszony kormányától.
Pánikszerűen menekülnek a Balin tartózkodó turisták a szombati, közel kétszáz halálos áldozatot követelő kettős bombamerénylet után. A merényletért egyelőre egy szervezet sem vállalta a felelősséget, a megfigyelők szerint a robbantásokat a Dzsemáa Iszlámija, az al-Kaidával is kapcsolatba hozott fanatikus iszlámista szervezet követhette el.

"Jelen pillanatban folyik a tanúk meghallgatása, de egyelőre nincs gyanúsítottunk" - nyilatkozta az AP-nek Muhamad Anwar, a kutai rendőrség parancsnoka hétfőn. Mivel a merényletek legtöbb áldozata ausztrál, John Howard kormányfő külügy- és igazságügyi miniszterét is Indonéziába küldi, hogy megtárgyalják az ausztrál részvételt a robbantás elkövetői utáni nyomozásban.

Gazdasági hatások
A bali terrortámadások után erőteljesen zuhantak az árfolyamok a dzsakartai tőzsdén. A hétfői nyitás után a tőzsdeindex nyolc százalékot zuhant, az indonéz rúpia három százalékot gyengült a dollárral szemben.
Iszlámista támogatás

"A világnak egységesen kell fellépni a terrorizmus globális ármánya ellen" - mondta a bali merénylet kapcsán George W. Bush. A támadás, melyben legalább két amerikai is életét vesztette, Bush szerint "gyáva cselekedet, melynek célja a félelemkeltés volt" - írja az AP. Az amerikaiak és Indonézia szomszédjai a tavaly szeptember 11-i, az Egyesült Államokat ért terrortámadások óta sürgetik, hogy a világ legnépesebb muzulmán országa is alkosson antiterrorista törvényeket.

Ezeknek a hiányában ugyanis az indonéz rendvédelmi hatóságok nem tartóztathatnak le senkit csupán gyanú alapján, kizárólag akkor, ha egyértelmű bizonyítékaik vannak a terrorakció elkövetésére. Törvényi felhatalmazás híján a terrorizmus elleni harcban a fegyveres erők nem segíthetik az amúgy is túlterhelt rendőrség munkáját.

A törvény hiányának oka lehet, hogy Megawati elnökaszony a törvényhozásban élvezi az iszlámisták támogatását. Bár a környező országokban a Dzsemáa Iszlámija számos tagját tartóztatták le, illetve több helyről is az indonéz szigetekre menekültek az üldözött terroristák, Indonézia azonban tagadja, hogy menedéket nyújtana a terroristáknak.

Menekülthullám

Denpasarban, Bali fővárosában közben rémült turisták ezrei várakoznak a reptéren és környékén. Valamennyien hazautazásukat intézik, tekintet nélkül arra, mikor érkeztek a szigetre és még meddig tartana nyaralásuk. Sok turista inkább a tengerparton töltötte az éjszakát, mintsem hogy a sűrűn beépített városrészekben maradjanak. Az ausztrál légierő több repülővel elkezdte a sérültek evakuálását.

Bali különösen népszerű az ausztrálok körében, a terrortámadások idején mintegy húszezren tartózkodtak a szigeten. A hírek szerint az áldozatok nagy része ausztrál. A merényletek után Howard miniszterelnök ígéretet tett nemzetbiztonsági politikája felülvizsgálatára, a tragédia azonban nem befolyásolja támogatásukat az Egyesült Államok terrorellenes harcához.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!