Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Egy vallási vezetőt gyanúsítanak a merénylettel

2002.10.13. 17:52
Legalább 190-en meghaltak, 300-an súlyosan megsebesültek szombat éjszaka, a Bali szigeteken történt terrorakcióban. Az indonéz hatóságok egyelőre nem tudják, hogy mi lehetett a merénylet indítéka, kik és miért követték el a véres akciót. A kórházi listákon sem szerepelnek magyar nevek. Egy Kutában tartózkodó magyar férfi az Indexnek telefonon nyilatkozott a merénylet részleteiről.
Telefonon sikerült beszélnünk a Bali szigeteken, Kutában tartózkodó Simonyi Gáborral, aki elmondta, hogy a merénylet Kuta felkapott és zsúfolt, az Istenek szigetének nevezett turistaparadicsomban, a Sari Club előtt történt, szombat éjszaka. Két nagy erejű robbanást lehetett hallani; a detonáció több épületet romba döntött. A pokolgépet egy autóban rejtették el.

"A Sari Club a belvárostól mintegy öt percre van, de igazából itt nincs nagy különbség a belváros és Kuta többi része között: mindenhol nagyon zsúfoltak a szórakozóhelyek" - mondta Simonyi Gábor. A klub teljesen összedőlt a robbanás hatására. A detonáció a gázpalackok felrobbantásával hatalmas tűzvészt okozott, a ház teteje beomlott, és több száz embert maga alá temetett. A túlélők közül sokan borzalmas égési sérüléseket szenvedtek.

Halottak

A halottak száma most 180 fölött van, a súlyos sérülteké 50 körül, a könnyebb sérültek számát nem is próbálták megbecsülni, de egyes feltételezések szerint 300 körül lehet. A legfrissebb lista szerint egy amerikai, egy olasz, egy svájci, mintegy 10 angol, 40-50 ausztrál és sok helyi halott van. Nagyon sok az azonosítatlan holttest, egy részük a felismerhetetlenségig elégett, egy részüknél pedig semmi azonosításra alkalmas tárgy nem volt. A kórházi listákon sem szerepelnek magyar nevek.

Csapás a gazdaságra
Indonézia idegenforgalma, amely egyike annak a kevés területnek, amely külföldi tőkét vonz, a szombati merénylet után minden bizonnyal érezhetően visszaesik abban az időszakban, amikor az országban nő a munkanélküliség és a társadalmi elégedetlenség.

A Dow Jones által idézett elemzők arra számítanak, hogy a helyi értéktőzsdén és devizapiacon hétfőn nyitáskor komoly eladási hullám indul el. Az indonéziai értéktőzsde irányadó mutatója pénteken 376,466 ponton zárt, hétfőn valószínűleg 350 pontig esik, az eladók elsősorban a külföldi befektetők lesznek.

Simonyi Gábor elmondása szerint a robbanás erejétől a klub és mellette két-három ház teljesen romba dőlt, 2-300 méteres körzetben szinte minden üveg kitört. Az egész környék áram nélkül maradt, így a sötétség nehezítette a mentést, miként az is, hogy az épületek több vészkijárata zárva volt.

Sok civil segít a mentésben

"A mentést eleinte egy itt nyaraló holland tűzoltó irányította. A városreszt szinte alig lehetett megközelíteni, a sérülteket teherautókon próbálták elszállítani. A kórházba nagyon sok itt nyaraló orvos és ápoló ment be segíteni, a helyi orvosok egyedül nem bírták volna" - mondta az Indexnek Simonyi Gábor.

"A merénylet után a turisták tömegesen hagyjak el Kutát, bár nagyon sokan maradtak, és szörfözgetnek tovább, mintha mi sem történt volna. A helyi repülőtársaság két extra járatot is indít vasárnap este. Ezek főleg a könnyebb sérülteket szállítják haza."

Vasárnap a helyszínre érkezett az indonéz miniszterelnök, hogy kifejezze részvétét.

A Dzsemáa Iszlámija vezetőjét gyanúsítják

Korábban történt egy másik robbantásos merénylet Denpasarban (Bali fővarosa), de ott nem sérült meg senki. A hatóságok biztosak benne, hogy terrortámadás volt, és a feltételezések szerint muszlimok követték el.

Megfigyelők szerint Abu Bakar Ba'asyir indonéz vallási vezetőnek köze lehet az akcióhoz. Ő a meghatározó vezetője a titokzatos délkelet-ázsiai terrorszervezetnek, a Dzsemáa Iszlámijának, amely valószínűleg kapcsolatban áll Oszama bin Laden arab terroristavezér hálózatával, az al-Kaidával.

A meggyanúsított indonéziai terrorszervezet vélt vezetője vasárnap cáfolta, hogy ő állna a merénylet mögött. Véleménye szerint az Egyesült Államok a felelős a közel 200 emberéletet követelő terrorakcióért. Úgy fogalmazott, hogy a robbanások nagy erejéből ítélve a merényletsorozat "csakis külföldiek, valószínűleg amerikaiak műve lehetett".

Az elnök szigort ígér
A világ vezetői élesen elítélték a terrorcselekményt és felszólították a terroristákkal eddig kesztyűs kézzel bánó indonéz kormányt, hogy számolja fel a területén működő terrorcsoportokat. A külföldi nagykövetségek az Indonéziából való távozást tanácsolták állampolgáraiknak. A jakartai amerikai külképviselet, amely számos fenyegetés célpontja volt a közelmúltban, indonéziai jelenlétének csökkentését vette fontolóra.

A terrorizmussal szemben puhánysággal vádolt Megawati Sukarnoputri indonéz elnök Bali szigetére repült és megígérte, hogy kormánya ezentúl együttmuködik a nemzetközi közösséggel a terroristák elleni harcban. A bali támadás után készültséget rendeltek el a 13 ezer szigetből álló ország egész területén.

Forrás: MTI

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!