Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy vallási vezetőt gyanúsítanak a merénylettel

2002.10.13. 17:52
Legalább 190-en meghaltak, 300-an súlyosan megsebesültek szombat éjszaka, a Bali szigeteken történt terrorakcióban. Az indonéz hatóságok egyelőre nem tudják, hogy mi lehetett a merénylet indítéka, kik és miért követték el a véres akciót. A kórházi listákon sem szerepelnek magyar nevek. Egy Kutában tartózkodó magyar férfi az Indexnek telefonon nyilatkozott a merénylet részleteiről.
Telefonon sikerült beszélnünk a Bali szigeteken, Kutában tartózkodó Simonyi Gáborral, aki elmondta, hogy a merénylet Kuta felkapott és zsúfolt, az Istenek szigetének nevezett turistaparadicsomban, a Sari Club előtt történt, szombat éjszaka. Két nagy erejű robbanást lehetett hallani; a detonáció több épületet romba döntött. A pokolgépet egy autóban rejtették el.

"A Sari Club a belvárostól mintegy öt percre van, de igazából itt nincs nagy különbség a belváros és Kuta többi része között: mindenhol nagyon zsúfoltak a szórakozóhelyek" - mondta Simonyi Gábor. A klub teljesen összedőlt a robbanás hatására. A detonáció a gázpalackok felrobbantásával hatalmas tűzvészt okozott, a ház teteje beomlott, és több száz embert maga alá temetett. A túlélők közül sokan borzalmas égési sérüléseket szenvedtek.

Halottak

A halottak száma most 180 fölött van, a súlyos sérülteké 50 körül, a könnyebb sérültek számát nem is próbálták megbecsülni, de egyes feltételezések szerint 300 körül lehet. A legfrissebb lista szerint egy amerikai, egy olasz, egy svájci, mintegy 10 angol, 40-50 ausztrál és sok helyi halott van. Nagyon sok az azonosítatlan holttest, egy részük a felismerhetetlenségig elégett, egy részüknél pedig semmi azonosításra alkalmas tárgy nem volt. A kórházi listákon sem szerepelnek magyar nevek.

Csapás a gazdaságra
Indonézia idegenforgalma, amely egyike annak a kevés területnek, amely külföldi tőkét vonz, a szombati merénylet után minden bizonnyal érezhetően visszaesik abban az időszakban, amikor az országban nő a munkanélküliség és a társadalmi elégedetlenség.

A Dow Jones által idézett elemzők arra számítanak, hogy a helyi értéktőzsdén és devizapiacon hétfőn nyitáskor komoly eladási hullám indul el. Az indonéziai értéktőzsde irányadó mutatója pénteken 376,466 ponton zárt, hétfőn valószínűleg 350 pontig esik, az eladók elsősorban a külföldi befektetők lesznek.

Simonyi Gábor elmondása szerint a robbanás erejétől a klub és mellette két-három ház teljesen romba dőlt, 2-300 méteres körzetben szinte minden üveg kitört. Az egész környék áram nélkül maradt, így a sötétség nehezítette a mentést, miként az is, hogy az épületek több vészkijárata zárva volt.

Sok civil segít a mentésben

"A mentést eleinte egy itt nyaraló holland tűzoltó irányította. A városreszt szinte alig lehetett megközelíteni, a sérülteket teherautókon próbálták elszállítani. A kórházba nagyon sok itt nyaraló orvos és ápoló ment be segíteni, a helyi orvosok egyedül nem bírták volna" - mondta az Indexnek Simonyi Gábor.

"A merénylet után a turisták tömegesen hagyjak el Kutát, bár nagyon sokan maradtak, és szörfözgetnek tovább, mintha mi sem történt volna. A helyi repülőtársaság két extra járatot is indít vasárnap este. Ezek főleg a könnyebb sérülteket szállítják haza."

Vasárnap a helyszínre érkezett az indonéz miniszterelnök, hogy kifejezze részvétét.

A Dzsemáa Iszlámija vezetőjét gyanúsítják

Korábban történt egy másik robbantásos merénylet Denpasarban (Bali fővarosa), de ott nem sérült meg senki. A hatóságok biztosak benne, hogy terrortámadás volt, és a feltételezések szerint muszlimok követték el.

Megfigyelők szerint Abu Bakar Ba'asyir indonéz vallási vezetőnek köze lehet az akcióhoz. Ő a meghatározó vezetője a titokzatos délkelet-ázsiai terrorszervezetnek, a Dzsemáa Iszlámijának, amely valószínűleg kapcsolatban áll Oszama bin Laden arab terroristavezér hálózatával, az al-Kaidával.

A meggyanúsított indonéziai terrorszervezet vélt vezetője vasárnap cáfolta, hogy ő állna a merénylet mögött. Véleménye szerint az Egyesült Államok a felelős a közel 200 emberéletet követelő terrorakcióért. Úgy fogalmazott, hogy a robbanások nagy erejéből ítélve a merényletsorozat "csakis külföldiek, valószínűleg amerikaiak műve lehetett".

Az elnök szigort ígér
A világ vezetői élesen elítélték a terrorcselekményt és felszólították a terroristákkal eddig kesztyűs kézzel bánó indonéz kormányt, hogy számolja fel a területén működő terrorcsoportokat. A külföldi nagykövetségek az Indonéziából való távozást tanácsolták állampolgáraiknak. A jakartai amerikai külképviselet, amely számos fenyegetés célpontja volt a közelmúltban, indonéziai jelenlétének csökkentését vette fontolóra.

A terrorizmussal szemben puhánysággal vádolt Megawati Sukarnoputri indonéz elnök Bali szigetére repült és megígérte, hogy kormánya ezentúl együttmuködik a nemzetközi közösséggel a terroristák elleni harcban. A bali támadás után készültséget rendeltek el a 13 ezer szigetből álló ország egész területén.

Forrás: MTI