Mária
-6 °C
-2 °C

Szerbiában olcsó az emberélet

2003.03.13. 09:48
Szerbiában már régóta tart a rendkívüli állapot, csak éppen eddig senki sem hirdette ki - írja az egyik szerbiai újság, amely - napilaptársaitól eltérően - nem tartózkodott a kommentártól. Ugyanebben a cikkben az áll: Szerbia már hónapok óta a háborús maffia és a féktelenül őrjöngő - aktív vagy leszerelt - titkosügynökök elviselhetetlen nyomása alatt áll.
A Zoran Djindjic szerb kormányfő ellen szerdán elkövetett halálos merényletet követően a gyilkosság után bevezetett rendkívüli állapot miatt az újságok csak elvétve fűznek kommentárt a történtekhez.

Néhány személyt előállítottak

A Blic, a Glas Javnosti és a Vecernje Novosti fényképes grafikákkal rekonstruálja a merénylet körülményeit. A képeken meg van jelölve a kormány épületének tőszomszédságában, tőle mintegy 100-150 méterre található háromemeletes lakóház, illetve annak legfelső szintjén lévő ablaka, amelyből feltételezhetőn leadták a halálos lövéseket. A belvárosi épület ablaka egy parkra nyílik, ahol napközben alig vannak emberek, akik észrevehették volna a kormányfő merénylőjét. Az ablakból tisztán rá lehet látni a kormány épülete mögötti kis parkolóra, ahol történt a gyilkosság. A szóban forgó épület a Geprat tábornok nevét viselő utcában található, az épületben egy térképészeti vállalat székel, de a helyiségek egy része magánvállalkozásoknak van kiadva.

A Glas Javnosti a rendőrségre hivatkozva címoldalán tudatja, hogy a korábbi hírekkel ellentétben Djindjic merénylőit nem fogták el, noha előállítottak néhány személyt, akiknek feltételezhetően köze lehetett a merénylethez. Több lap is megerősíti, hogy a gyilkosságban megsebesült Djindjic testőre, akit ugyancsak megműtöttek. Állapota súlyos, de nem életveszélyes.

Legija a háttérben

A lapok többsége közzéteszi Milorad Lukovic Legija és az általa vezetett zimonyi bűnszövetkezet tucatnyi főkolomposának fényképét, akiket a merénylet elkövetésével vádol a kormány.

A szerdai újságok a rendkívüli állapotnak megfelelően tartózkodnak a kommentárokról. Csak a Politika című lap teszi közzé Ljubodrad Stojadinovic ismert politológus elemzését, amely szerint "Szerbia veszélyes és kaotikus hellyé változott az élethez és teljesen kényelmes a halálhoz". - Itt olyan emberek uralkodnak - írja -, akik megszokták, hogy felelősségre vonás nélkül rendelkezhetnek mások élete felett.

Olcsó az élet

Szerbia már hónapok óta a háborús maffia és a féktelenül őrjöngő - aktív vagy leszerelt - titkosügynökök elviselhetetlen nyomása alatt áll. Ők mindannyian megőrizték a hazafiasság gyilkos változatát, a háborús pszichózis és a nemzeti dráma sajátos tükröződését, amely nem tartható fenn állandó tragédiák nélkül. E filozófia örvén a szerb bűnözők Hágában "a nemzet tolldíszei" lettek.

"Nem lehetünk nyugodtak, mert Szerbiában megbocsáthatatlanul olcsó az élet. Sok erőbefektetéssel nevelték ki a legnagyobb gonosztevőket" - írja Stojadinovic, aki kételyeket ad hangot azzal kapcsolatosan, hogy a rendkívüli állapot bevezetése véget vet-e ennek az állapotnak. Stojadinovic szerint "Szerbiában már régóta tart a rendkívüli állapot, csak éppen eddig senki sem hirdette ki".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.