Még szökésben Djindjics gyilkosai

2003.03.13. 13:49
Agyonlőtték Zoran Djindjics szerb miniszterelnököt a kormány belgrádi épülete előtt. A kormány Milorad Lukovicsot, a szerb állambiztonság különleges alakulatának volt parancsnokát gyanúsítja a merénylet kiötlésével. Natasa Micics szerb elnök Nebojsa Csovics ideiglenes kormányfő javaslatára rendkívüli állapotot hirdetett ki.
"Három merénylő vett részt Zoran Djindjic szerb kormányfő meggyilkolásában" - jelentette be csütörtökön Milan Obradovic belgrádi rendőrfőkapitány. Obradovic szerint a merénylők kék zubbonyt viseltek, egyiküknél távcsöves puska, a másik kettőnél pisztoly volt. Még egyiket sem sikerült elfogni, viszont letartóztattak a zimonyi klán ötvenhat tagját.

A meggyilkolt miniszterelnök temetését március 15-én, szombaton tartják, a temetés előtt Pavle szerb pátriárka tart gyászmisét a Szent Száva székesegyházban.

Az állambiztonsági kommandó volt parancsnokát gyanúsítják

A szerb kormány az állambiztonsági hivatal különleges alakulatának egykori parancsnokát, Milorad Lukovicsot gyanúsítja a merénylet kitervelésével. A kabinet rendkívüli ülésén elrendelte a Lukovics irányítása alatt álló zimonyi klán húsz vezérének letartóztatását. A "Legija parancsnok" becenévre hallgató Lukovics Milosevics idején került a "vörössapkás osztag" élére.

Zavart és félelmet akart kelteni

Zoran Djindjics
Az alakulat Lukovics parancsára állt át a 2000 októberi demokratikus fordulat idején a tüntetők oldalára. 2001 tavaszán egy belgrádi és kulai éjszakai lokálokban kitört botránysorozat után Djindjics kormánya menesztette az alakulat éléről - írja az MTI. "Lukovics egy olyan bűnözői csoport élén áll, amely a miniszterelnök meggyilkolásával megkísérelt zűrzavart és félelmet kelteni, a jogállamiság alapjait megrendíteni Szerbiában" - áll a kormány közleményében.

Djindjicsre délután egykor lőttek rá a szerb kormány belvárosi épületével szemközti házból. A mesterlövészpuska nagy roncsolást okozó golyói a kocsiból kilépő miniszterelnök mellkasát és hasát találták el. Djindjicset a klinikai halál állapotában szállították kórházba, az orvosoknak nem sikerült megmentenie az életét. A szerb kormány hivatalos jelentése szerint a kormányfő fél kettőkor halt meg.

A szerb állami televízió jelentése szerint a belügyi alakulatok három gyanúsítottat tartóztattak le. A merénylők a CNN értesülései szerint Borisz Tadicsot, Djindjics demokrata pártjának alelnökét is megölték, ezt azonban a rendőrség egyelőre nem erősítette meg.

Rendkívüli állapot

A miniszterelnök halálhírére összehívott válságtanácskozásán Nebojsa Csovics miniszterelnök-helyettest nevezte ki ideiglenes kormányfőnek a szerb kormány. Csovics vészhelyzet kihirdetését javasolta az ugyancsak vésztanácskozást tartó parlamentnek. Natasa Micics megbízott szerb elnök elfogadta Csovics kérését, döntése értelmében a Szerbia alkotmányos rendjét fenyegető helyzetre tekintettel elrendelte a rendkívüli állapotot.

A szerb kormány képviselői szerda késő éjszaka összehívták a vezető szerbiai lapok és elektronikus médiumok főszerkesztőit. Arra kérték őket, hogy a rendkívüli állapot idejére a tömegtájékoztatási eszközök szorítkozzanak a hivatalos közlemények közzétételére és tartózkodjanak mindenféle találgatásoktól, jóslatoktól és elemzésektől.

A szerbiai események kapcsán a határőrség intenzívebb járőrözést rendelt el a magyar-jugoszláv zöldhatáron. Szigorították a bejövő forgalom ellenőrzését is. "Amennyiben rendkívüli állapotot hirdetnek ki, több bűnöző is megpróbálhat átszökni" - indokolta a döntést Orodán Sándor, a Határőrség szóvivője az Indexnek.

Balkáni terrortörténelem
2003
- Március 12: Meggyilkolták Zoran Djindjics szerb kormányfőt
- Február 21: Merényletkísérletet követtek el a szerb miniszterelnök ellen
2002 október: Lelövik Slavko Mijovicsot, a korábban szintén meggyilkolt háborús bűnös Arkan kapitány szövetségesét
2000
- Június: Rálőnek Vuk Draskovicsra, Milosevics ellenzékének egykori vezére túléli a merényletet
- Május: Újvidéken lelövik Bosko Perosevicset, Milosevics szövetségesét. Ugyanebben a hónapban a nyugat-barát montenegrói elnök, Djukanovics főtanácsadója, Goran Zugics is merénylet áldozata lett.
- Március: Braniszlav Lainovics csetnik bandavezér meggyilkolása
- Február: Lelövik Pavle Bulatovicsot, Milosevics hadügyminiszterét
- Január: Arkan kapitány halála
1999 október: Kamion hajt bele Vuk Draskovics autójába, az ellenzéki vezető súlyos sérüléseket szenved.
A maffia rendelte meg?

A kormányfő ellen február 21-én is megkíséreltek merényletet elkövetni. Akkor egy teherautó vágott a miniszterelnöki autókonvoj elé, az ütközés hajszálon múlott. A teherautós támadás nem számít szokatlannak Szerbiában, hasonló merényletet követtek el a kilencvenes években Vuk Draskovics, Milosevics ellenzékének akkori vezetője ellen.

A februári merényletet többek szerint a szerb maffia rendelte meg. Rendőrségi források most sem zárják ki azt a lehetőséget, hogy a támadás a kormány szervezett bűnözés elleni fellépésével áll kapcsolatban - írja a CNN. "A merénylet a maffia győzelmét jelenti" - írta a kormányfő halála után kiadott közleményében az Otpor nevű független szervezet.

Djindjics meggyilkolása világszerte megdöbbenést keltett. "Szörnyű nap ez Szerbiának és a Balkánnak" - nyilatkozta a BBC-nek Pauline Neville-Jones, Carl Bild, az EU egykori boszniai főmegbízottjának a tanácsadója. Neville-Jones szerint Djindjics mindenki másnál jobban kiállt a reformok mellett, halála után minden kérdésessé válhat. Sztipe Meszics, Horvátország elnöke "őrült cselekedetnek" minősítette Djindjics meggyilkolását.

Nyugat-barátsága miatt gyűlölik

"Nem engedek a zsarolásnak" - jelentette ki Djindjics a múlt havi merényletkísérlet után. "Téved, aki azt hiszi, hogy az én félreállításommal megakadályozhatja a reformokat" - nyilatkozta akkor a Milosevics bukása utáni demokratizálódást vezető politikus. Ellenfelei leginkább nyugat-barátságát kifogásolták.

Djindjics volt a Milosevics bukásához vezető békés forradalom egyik vezetője, az egységes demokratikus ellenzék vezére. Milosevics bukása után a választásokon az általa vezetett Demokratikus Ellenzék nevű többpárti koalíció szerezte meg a hatalmat. Milosevics bukásakor még Vojiszlav Kostunica megválasztott kormányfő szövetségese volt, a két vezető viszonya később azonban megromlott.

Djindjics erőteljesebb reformokat követelt a mérsékelt nacionalista Kostunicánál. A kormányfő pártolta a szerb háborús bűnösök hágai kiadatását.  • Tippek
  • Biztosítás