Dömötör
12 °C
14 °C

Indonézia befogadná a hajótörött menekülteket

2001.08.28. 11:31
Indonézia hiába hajlandó befogadni az ausztrál partoknál veszteglő, többségében afgán menekülteket, az őket szállító hajó - a tulajdonos szerint - nincs úgy felszerelve, hogy eljusson az ázsiai országba. A közel ötszáz menekült éhségsztrájkba kezdett, a bevándorlók azzal fenyegetőznek, hogy az óceánba ugranak.
Norvégia és Ausztrália kormánya is világossá tette, hogy nem fogadja be azt a közel ötszáz menekültet, akiket az indonéz partoknál, egy hajótörést szenvedett kompról menekített ki vasárnap a norvég Tampa hajó.

A hajó fedélzetére jutott menekültek, jórészt afgánok arra kényszeríttették a hajó kapitányát, hogy a Karácsony-szigetekre szállítsa őket. Az ausztrál hatóságok azonban megtagadták a menekültek befogadását, a hajó pedig jelenleg nemzetközi vizeken vesztegel. Indonézia hajlandó lenne befogadni a félezer menekültet, a problémát azonban továbbra sem sikerült megoldani, a segítségükre siető hajó ugyanis a tulajdonosok szerint nem rendelkezik elegendő tartalékkal ahhoz, hogy az ázsiai országba szállítsa a menekülteket.

Nincs elegendő étel, felszerelés a menekültek szállítására

A Tampa hajót 30-40 ember szállítására tervezték, a fedélzeten pedig nincs elegendő étel, gyógyszer és mentőcsónak ahhoz, hogy 434 embert több napig a nyílt óceánon szállítsanak - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek a hajó tulajdonosa, Peter Dexter.

A menekültek éhségsztrájkolnak

A fedélzeten tartózkodó kapitány, Arne Rinnan ismertetése szerint a menekültek közül a férfiak éhségsztrájkba kezdtek, mikor meghallották, hogy az ausztrál hatóságok nem kívánják befogadni őket. Rinnan szerint a hangulat feszült, sokan a menekültek közül betegek, és nem tudják biztosítani számukra a megfelelő orvosi ellátást.

A menekültek közül sokakat korábban politikai okokból börtönöztek be hazájukban, a hajón lévők közül sokan már elvesztették minden reményüket - írta le a helyzetet az egyik afgán férfi a Reutersnek. A hajón 369 férfi, 26 nő (közülük ketten terhesek) és 43 gyermek van. Afganisztánon kívül a menekültek Pakisztánból és Sri Lankából származnak.

A hajó legénysége lázadástól fél

A hajó 27 fős legénysége és kapitánya attól tart, hogy a hajón ellenőrizhetetlenné válik a helyzet. A menekültek ugyanis azzal fenyegetőztek, hogy az óceánba ugranak, ha a hajó eltávozik a Karácsony-szigetek közeléből. A kapitány szerint a fedélzeten nincsenek fegyverek, így ha valamiféle lázadás törne ki, akkor legénységével együtt kabinjaikba zárkóznának.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!