Júlia, Rita
12 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Ötszáz afgán menekült vesztegel Ausztrália partjainál

2001.08.27. 11:26
Az ausztrál kormány nem engedte vizeire azt a norvég hajót, amely hajótörést szenvedett afgán menekülteket szállított a Karácsony-szigetek közelébe. A kontinensnyi ország hatóságai keményen fellépnek az illegális bevándorlókkal szemben, kérelmük elbírálásáig börtönökhöz hasonló helyeken tartják őket fogva.
Több mint négyszáz, többségében afgán menekült tartózkodik azon a hajón, amely Ausztrália partjainál vesztegel. Az ország kormánya megtagadta a behajózási engedélyt az utasszállítótól, amely vasárnap menekítette ki a szerencsétlenül jártakat egy süllyedő kompról, Indonézia közelében. A kimentett illegális bevándorlók a norvég hajó kapitányát arra kényszeríttették, hogy Ausztrália partjai felé vegye az irányt: az afgánok azzal fenyegetőztek, hogy a vízbe ugranak, ha a kapitány nem teljesíti kérésüket.

Kemény nem a kikötésre

A hajó a kontinenstől 1600 kilométerre található Karácsony-szigetek felé vette útját, ám az ausztrál hatóságok nem engedélyezték, hogy az utasszállító ausztrál felségterületnek számító vizekre evezzen. Az ausztrál miniszterelnök, John Howard ellentmondást nem tűrő hangon kijelentette: a hajónak nem engedélyezik a kikötést. A kormányfő szerint az indonéz és a norvég hatóságoknak kell a nemzetközi jog szerint megoldania a kérdést, és Ausztráliának semmi köze sincs a kialakult helyzethez.

Howard határozott álláspontja minden jövőbeni bevándorlónak szánt üzenet volt: a kontinensnyi ország nem könnyen bevehető. Az elmúlt tizenegy napban 1500 illegális bevándorló érkezett Ausztráliába, főként Afganisztánból, Irakból és Iránból.

A hajón lévőknek orvosi segítséget kért a kapitány

A Tampa nevű hajó kapitánya, Arne Rinnan, a Reutersnek elmondta: a menekültek nyugodtak, hiszen meglátták a szárazföldet, és nem tudják, hogy a hajó nem közelítheti meg azt. A kapitány kész elhagyni a Karácsony-szigetek térségét, de előbb orvosi segítséget kért fogadott utasai számára.

A közvélemény a miniszterelnök pártján áll

Az emberjogi csoportok elítélték a miniszterelnök visszautasító magatartását. Szerintük az ország "nemzetközi elkötelezettségével ellentétes" a biztonságot kereső emberek visszautasítása - mondta Margaret Piper a független Ausztrál Bevándorlók Tanácsának elnöke.

A többség azonban nem osztja Piper véleményét. Egy tévéállomás felmérése szerint a lakosság 78 százaléka, valamint a munkáspárti ellenzék is támogatta a miniszterelnök kemény fellépését. A közelgő választások előtt pedig a közvélemény a legfontosabb.

Internálótáborokba kerülnek a menekültek

Ausztrália egyébként is keményen bánik az illegális bevándorlókkal. Az ország szakított azzal a '70-es, '80-as évekbeli gyakorlattal, amikor több ezer, csónakon érkező vietnámit fogadott tárt karokkal. A felmérések szerint évente 5000 illegális bevándorlót fedeznek fel, a legálisan érkező évi 10 ezer mellett. Az illegálisan érkezőket "sort átugróknak" nevezik, és elszigetelt területeken létesített internálótáborokba gyűjtik össze, ahol sokszor éveket töltenek, míg ügyükről véglegesen döntenek.

Hasonló internálótáborokban 3600 bevándorlót tartanak fogva. Zsúfoltságuk miatt az ausztrál kormány további három központ építését tervezi. A bevándorlók gyakran fellázadnak hosszú fogva tartásuk és a rossz körülmények miatt. Nyugat-Ausztráliában 39 bevándorló már tizennyolc napja éhségsztrájkol, öten közülük ajkaikat is összevarrták.

Indonézia is visszautasítja a menekülteket
Indonézia hétfőn közölte, hogy Ausztráliához hasonlóan nem engedi be vizeire azt a norvég teherhajót, amely fedélzetére vett több száz afgán hajótörött menekültet. "A menedékért folyamodóknak egyáltalán nem áll szándékukban Indonéziában maradni. Mi nem engedhetjük be a hajót vizeinkre, s ha mégis belép, ki fogjuk utasítani a nemzetközi eljárásjognak megfelelően" - mondta az indonéz hadiflotta szóvivője a Reuters hírügynökségnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!