Miklós
-7 °C
4 °C

Busht tartja a legkorruptabbnak Nixon volt tanácsadója

2004.04.05. 10:18
Újra a nixoni években érzi magát az Egyesült Államok egyetlen bukott elnökének a Watergate-ügy miatt bebörtönzött tanácsadója. John Dean Szerint Bush még Nixonnál is korruptabb és diktatórikusabb, az országot magánvállalkozásaként kezeli.
Bush kormánya az Egyesült Államok "leghazugabb, legtitkolózóbb, legcinikusabb" kormánya - jelentette ki a Daily Telegraphnak adott nyilatkozatában John Dean. Richard Nixon jogi tanácsadójának lehet fogalma az állami korrupcióról, a Watergate ügyben játszott szerepe miatt annak idején börtönbüntetésre ítélték.

Korrupt és diktatórikus

Dean szerint Bush az amerikai történelem legetikátlanabb, legdiktatórikusabb Fehér Házát vezeti. "Bush és Cheney időkapu a Nixon-érába" - írja legújabb könyvében a most hatvanötéves jogi tanácsadó.

Dean szerint Bushék titkolózásai csakis "a Fehér Ház, és nem a közvélemény érdekeit szolgálják". Véleménye szerint Bush úgy vezeti az országot, mintha az saját vállalkozása lenne, de egy gazdasági társasággal ellentétben itt "a részvényeseknek nem számolhatnak el" a vezetéssel.

Mindent eltitkolnának

Bush elnökségének múlt hónapja valóban az adatok eltitkolásáról szólt, az elnök csak hosszú harc után egyezett bele nemzetbiztonsági főtanácsadója szenátusi meghallgatásába. Condoleezza Rice végül nyilvános ülésen válaszolt a szeptember 11. támadások előzményeit vizsgáló testület kérdéseire.

Bush és alelnöke azonban csak zárt ajtók mögött hajlandó vallomást tenni, az elnök ahhoz is ragaszkodott, hogy helyettesével együtt hallgassák ki. A Fehér Ház ráadásul bejelentette, hogy a bizottsági jelentést előzetesen kontrolálni fogja.

"Ahogy Nixon idején is, a végsőkig visszaélnek a végrehajtói hatalommal" - írja könyvében Dean. Véleménye szerint az elnök egyszerű taktikát választott: "csináld, amíg tudod, és ha már nem menekülhetsz, hódolj be".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.