Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nixon adott utasítást a Watergate-betörésre?

2003.07.28. 13:09
Három hónappal a Watergate-betörés előtt Nixon személyesen adott utasítást a demokrata Párt kampányközpontjának lehallgatására - állítja a volt elnök egykori hivatalsegédje. "Kétes hitelű szavak egy kétes szereplőtől" - kommentálta a nehezen igazolható vádakat a Watergate botrány egy kutatója.
Nixon adott utasítást a Demokrata Párt kampányközpontjának lehallgatására - jelentette ki egy dokumentumfilmben Jeb Magruder, a Watergate-betörés miatt kirobbant botrány után lemondásra kényszerülő elnök volt hivatali segédje. Nixonról eddig úgy vélték, hogy csak az eset eltusolásában játszott szerepet.

Meg kell tenni

Magruder 1972 márciusában - három hónappal a betörés előtt - hallgatta ki az elnök és kampányfőnöke, a korábbi igazságügyi miniszter John Mitchell beszélgetését. A két férfi Gordon Liddy, Nixon kampánystábja tagjának tervét tárgyalta. Liddy a demokrata vezér Larry O'Brien irodájának lehallgatását ajánlotta.

"Mindenképpen információkat kell szereznünk O'Brienről. Erre egyetlen esélyünk van, az Liddy terve. Meg kell tenni" - mondta Nixon Magruder emlékei szerint.

Kitelt tőle

"Nem rázott meg a hír, nem olyasvalami, amit ne tudnék elhinni Nixonról" - kommentálta a BBC-nek Magruder állításait John Dean. Dean fehér házi tanácsadó volt Nixon elnöksége alatt.

Nehezen igazolható vád

A Watergate botrány egyik legelismertebb kutatója azonban szkeptikus. "Kétes hitelű szavak egy kétes hitelű szereplőtől" - nyilatkozta a brit hírügynökségnek Stanley Kutler.

Nixon és Mitchell halott, csakúgy mint az ügy több más kulcsfigurája is. Magruder vádjait így nehéz igazolni - írja a BBC.

Magrudert annak idején hét hónap börtönre ítélték a Watergate-botrányban játszott szerepe miatt, hamis eskü és összeesküvés vádjával.