Ambrus
-7 °C
3 °C

Zöld út az őssejtkísérleteknek

2001.08.10. 16:10
Az amerikai törvényhozás az embriók klónozását teljesen tiltó határozata után az amerikai elnök csütörtökön kompromisszumos megoldást hozott: a kormány támogatni fog már most is működő kutató laboratóriumokat. George Bush elnök döntését premiernek számító televíziós beszédben ismertette.

"Félve hoztam meg döntésemet és imádkozom, hogy ez legyen a helyes" - mondta George W. Bush amerikai elnök első televíziós beszédében csütörtökön este. Az akkor ismertetett döntés azt tartalmazza, hogy az amerikai kormány pénzügyileg támogatni fogja a világszerte már létező, embriók tudományos célú klónozásával foglalkozó laboratóriumok működését. Az amerikai elnök hónapok óta mérlegelte ezt a kérdést, mely megosztotta a társadalmat.

Őssejtek, a jövő gyógyírja

A kérdéskör mentén élesen körvonalazódó álláspontok: az őssejtek (melyeket klónozott embrióból, azok elpusztításával nyernek a tudósok) számos betegség gyógyírját hordozzák magukban, illetve a tudomány nevében nem pusztíthatunk el még klónozott embriókat sem. Az amerikai elnök kompromisszumos megoldása egy kialakult helyzetet szentesít: a már létező kutatási központokat támogatjuk, hiszen ők már döntöttek az élet-halál kérdésében. Ezekben a laboratóriumokban már elkülönítettek hatvan őssejt kultúrát, az embriókat tehát már elpusztították.

Az elnök így nem veszi el a reményt a milliónyi, egyelőre gyógyíthatatlan betegségben szenvedő amerikaitól, de félig-meddig választási ígéretét is betartja, miszerint nem kezdeményeznek olyan kutatásokat, melyek embriókat pusztítanak el munkájuk során.

Világszerte 60 laboratóriumot támogatnak

A Bush által támogatott tevékenységet végző laboratóriumok számát hatvanban állapították meg. Bush egyik Reutersnek nyilatkozó tanácsadója szerint ezen tudományos műhelyekből kevesebb mint tíz van az Amerikai Egyesült Államokban, a legtöbb Ausztráliában, Szingapúrban, Indiában, Izraelben és Svédországban működik - a támogatás nekik is járna.

Noha a közelmúltban hozott képviselőházi döntéssel ellentétben - ahol a teljes körű embrióklónozást tiltották meg, és büntetni szeretnék egymillió dollárral és tíz év börtönnel - az engedékenynek mutatkozó Bush nem vívta ki a tudósok teljes szimpátiáját: az amerikai elnök ugyanis nem engedélyezte a meddőségi klinikákon lefagyasztott, több mint 100 ezer embrió felhasználását őssejt kinyerésére.

A katolikusok szerint a döntés "erkölcsileg elfogadhatatlan"

Bush csütörtöki döntését visszafogottan bár, de üdvözölte a szemben álló felek többsége, egy kulcsszerepet betöltő katolikus csoporttól éles kritikát kapott. Az amerikai katolikus püspökök konferenciájának elnöke, Joseph Fiorenza püspök szerint a Bush által bejelentett kompromisszum "erkölcsileg elfogadhatatlan", szerinte a "szövetségi kormány, a történelemben először olyan kutatást támogat, mely védtelen emberi lények elpusztítására alapoz".

A demokrata szenátor, Ted Kennedy bár "fontos előrelépésnek" nevezte Bush határozatát, úgy véli túl kevés ahhoz, hogy a módszerben rejlő életmentő lehetőségeket teljesen kiaknázzák. Egészen meglepőnek nevezte a Reuters a National Right to Life Committee (Élethez való Jog Bizottsága) reakcióját: a társaság szóvivője üdvözölte, hogy Bush elnök egy olyan határozatot hozott, mely szerint a szövetségi kormány nem partner a tudományos célú embriógyilkosságokban. A társaság reakciója érthető, ha azt vesszük figyelembe, hogy Bush elnök megígérte: nem ad állami támogatast olyan kísérletekhez, amelyek az embriók jövőbeli elpusztításával járnának együtt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.